Задачите от PISA 2018, които препъват повечето български 15-годишни ученици

47,1% от българските 15-годишни ученици не могат да се справят със задачите за четивна грамотност от критичното за постиженията на учениците второ от шестте равнища в скалата за оценяване на PISA 2018 - Програмата за международно оценяване на учениците на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показват данните, представени вчера от МОН.

От тези 47,1%, които показват съществени пропуски в подготовката си, под първото равнище 1С са 0,3%. Ниво 1С показва, че ученикът може да разбира само кратки изречения. Малко са и към 2018 г. намаляват още 15-годишните български ученици, които се справят със задачите на най-високите пето и шесто ниво, тоест тези, които могат да разберат дълги, абстрактни текстове, които виждат разликата между факт и мнение, които умеят да извличат информация.

Резултатите на България се влошават спрямо 2015 г., когато е предишното изследване PISA, и на фона на останалите 78 изследвани държави е на дъното, последни сме по резултати от страните в ЕС.

За да преодолеем изоставането, в тестовете от националното външно оценяване ще започне промяна от 2020 г. - те в много по-голяма степен ще мерят уменията, а не просто знанията, каза вчера министърът на образованието Красимир Вълчев при представянето на българските резултати, които той определи като "разочароващи".

Какви са задачите в тестовете на PISA, по чийто модел ще бъдат съставяни и нашите тестове? Публикуваме задачи от PISA 2018 най-ниските и най-високите нива на трудност, предоставени ни от Министерството на образованието и науката, и задачи, публикувани в сайта на PISA.

PISA 2018

Тема: Краве мляко

В някои страни като Съединените щати пиенето на мляко е нещо обичайно.

Представете си трима ученици - Анна, Кристофър и Сам - които седят в една сладкарница в Съединените щати. Неотдавна собственикът е сложил на витрината съобщение, което гласи: "След 5 април тук повече няма да сервираме краве мляко. Вместо него ще предлагаме заместител на млякото, направен от соя.

Анна, Кристофър и Сам се питат защо ще престанат да сервират краве мляко в сладкарницата. Ето защо Анна набира в търсачката на своя смартфон думите "краве мляко". Те виждат първия резултат и го обсъждат.

Използвайте текста "От фермата до пазара". Кликнете върху отговора, който смятате за правилен.

От фермата до пазара (www.farmtomarketdairy.com)

Хранителната стойност на млякото: безброй ползи!

Млечните продукти на От фермата до пазара съдържат важни хранителни вещества като калций, протеин, витамин D, витамин B12, витамин B2 и калий. Тези витамини и минерали превръщат млечните продукти на От фермата до пазара във важна част от здравословното хранене. Ежедневната консумация на млечни продукти на От фермата до пазара е отличен начин да осигурите на Вашето тяло необходимите витамини и минерали.

Консумирането на млечни продукти на От фермата до пазара ускорява отслабването и спомага за поддържане на здравословно тегло. Млякото увеличава здравината и плътността на костите. То дори подобрява сърдечно-съдовата система и спомага за предпазване от рак. Една чаша с мляко е пълна с витамини, минерали и безброй ползи за здравето.

Според д-р Бил Сиърс, доктор по медицина и преподавател по клинична педиатрия в Калифорнийския университет Ървин, млякото съдържа множество основни хранителни вещества, събрани в един продукт. Международната асоциация за млечни продукти (МАМП) поддържа тази идея. Всъщност МАМП предполага, че много здравни специалисти и компании също биха се съгласили с това.

Млякото съдържа девет жизненоважни хранителни вещества. Освен че е отличен източник на калций и витамин D, то е добър източник и на витамин А, протеини и калий. Лекарите препоръчват млечните продукти. Значението на млечните продукти за здравословното хранене е признато отдавна от учените и специалистите по хранене. Сред тях са Националната фондация за борба с остеопорозата, Обединението на хирурзите, националните здравни институти, Съветът по научна дейност към Американската медицинска асоциация и много други водещи здравни организации.

Международна асоциация на млечните продукти, 27 септември 2007 г.

Въпрос 1/9 (Ниво на трудност - 1b)

Оценява когнитивен процес: представяне точно на смисъла

Според МАМП, с кое от изброените твърдения са съгласни водещите здравни специалисти и организации?

• Консумацията на мляко и млечни продукти води до затлъстяване.

• Млякото е добър източник на жизненоважни витамини и минерали.

• Млякото съдържа повече витамини, отколкото минерали.

• Пиенето на мляко е главна причина за остеопороза.

Учениците трябва да намерят буквалния смисъл, представен в уеб страницата, за да открият, че верният отговор е (B) Млякото е добър източник на жизненоважни витамини и минерали.

Въпрос 2/9 (ниво на трудност - 2)

Оценява когнитивен процес: осмисляне на съдържанието и формата на текста

Коя е основната цел на този текст?

• Да изтъкне, че млечните продукти ускоряват отслабването.

• Да сравни млечните продукти на От фермата до пазара с други млечни продукти.

• Да информира обществеността за рисковете, свързани със сърдечно-съдовите заболявания.

• Да подкрепи употребата на продукти на От фермата до пазара.

Учениците трябва да открият основната цел на уеб страницата, но не се изисква да идентифицира основната идея. Трябва да разберат цялостното значение на уеб страницата и след това да преценят защо и как е написана. Верен отговор (Д) Да подкрепи употребата на продуктите От фермата до пазара.

Анна, Кристофър и Сам обсъждат решението на собственика на сладкарницата да престане да продава краве мляко. Сам казва: "Може би кравето мляко става прекалено скъпо". Кристофър поглежда смартфона си. "Възможно е, но и аз потърсих информация в мрежата за кравето мляко. Ще ви изпратя линк към една нова статия, която може би дава обяснение".

Анна и Сам отварят линка, изпратен от Кристофър, и четат статията "Кажете "Не" на кравето мляко!".

Въпрос 6/9 (ниво на трудност - 3)

Оценява когнитивен процес: представяне точно на смисъла

Използвайте текста "Кажете "Не" на кравето мляко!" (вижте по-долу). Напишете своя отговор на въпроса. 

Д-р Гарза представя някои резултати от проучвания, които може да "изненадат" читателите. Посочете един от тях.

........

........

........

........

Кажете "Не" на кравето мляко

Д-р Р. Гарза, здравен репортер

Кравето мляко заема важно място в живота на много хора в Съединените щати. Бебетата пият мляко от биберон. Децата се хранят със зърнени закуски, накиснати в краве мляко. Дори възрастните от време на време с удоволствие изпиват чаша студено мляко. Да, кравето мляко е съществена част от храната на хората на много места по света. Въпреки това все повече проучвания показват, че млякото "може да не е толкова полезно за тялото Ви", както твърди известна американска реклама.

Министерството на земеделието на Съединените щати, Американският съвет по млечни продукти, "Деъри Мениджмънт" и други организации от години работят упорито в защита на млякото. Те насърчават възрастните хора да пият поне три чаши мляко на ден. Няколкото изследвания обаче, проведени през последните десет години, поставиха под съмнение способността на млякото да укрепва костите, както и други твърдения за ползите от млякото върху здравето на човека. Резултатите може да ви изненадат.

Едно от най-новите и значими изследвания за резултата от пиенето на мляко беше публикувано в октомврийския брой на 2014 г. на British Medical Journal. Данните от това изследване доведоха до някои сериозни твърдения за консумацията на мляко. По време на изследването са били наблюдавани повече от 100 000 души в Швеция през период от 20-30 години. Изследователите установили, че жените, които пиели мляко, по-често страдали от фрактури на костите. Освен това както при мъжете, така и при жените, които пиели мляко, вероятността да страдат от сърдечни заболявания и от рак била по-голяма. Тези стряскащи резултати са сходни със заключенията от други изследователи. 

Лекарският комитет за отговорна медицина (ЛКОМ) (Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), коментира някои от здравните проблеми, свързани с консумацията на мляко. Комитетът твърди, че консумацията на мляко и млечни продукти "има малка или няма никаква полза за костите". ЛКОМ отива по-далеч, като посочва някои конкретни проблеми, свързани с млякото:

"Млечните протеини, млечната захар, мазнините и наситените мазнини в млечните продукти излагат на риск здравето на децата и допринасят за затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания."

Това са сериозни твърдения и са необходими още изследвания, за да бъдат потвърдени резултатите. Има обаче все повече доказателства, че пиенето на краве мляко може да не е толкова полезно за здравето ни, колкото се е смятало първоначално. Ако тези твърдения бъдат доказани, може би е време просто да  кажем "не" на кравето мляко.

Пълен кредит:

Код 1: Цитира или перефразира един от следните резултати от проучвания посочени в текста:

Жените, пиещи мляко, страдат по-често от фрактури на костите.

Както при мъжете, така и при жените, които пиели мляко, вероятността да страдат от сърдечни заболявания и от рак била по-голяма.

Жените, които пиели мляко, имали повече счупени кости.

Хората, които пият мляко, са имали повече сърдечни заболявания и рак.

Въпрос 7/9 (ниво на трудност - 5)

Оценява когнитивен процес: Обобщаване (интегриране) и извеждане на изводи от няколко източника на информация

Използвайте и двата източника (двата текста), като кликвате върху табовете. Кликнете върху отговорите в таблицата, които смятате за правилни.

Според двата текста за млятото, факти или мнения са твърденията в таблицата по-долу? Кликнете върху Факт или Мнение за всяко твърдение.

Това твърдение факт ли е, или мнение?

Факт Мнение

Новите изследвания за здравните ползи

от млякото са изненадващи.

   

Изследванията са показали, че

пиенето на мляко има вредно

въздействие върху здравето на човека.

   

Няколко изследвания са поставили под

съмнение способността на млякото да

укрепва костите.

   

Пиенето на мляко и други млечни продук-

ти е най-добрият начин за отслабване.

   

Учениците трябва да обобщят (интегрират) информация от двете уеб страници и да направят заключение дали изявленията в таблицата представляват факт или мнение. За този въпрос се присъжда пълен кредит, ако учениците са дали 4 правилни отговора и частичен кредит, ако учениците са дали 3 от 4 правилни. Правилните отговори са: мнение, факт, факт, мнение.

Тема: Форум за птици

(Задачите от темата са взети от сайта на PISA 2018, където отговори не са дадени.)

Вие сте на гости на роднини, които неотдавна са се преместили във ферма, за да отглеждат пилета. Питате леля си: „Как се научихте да отглеждате пилета?“.

Тя казва: „Разговаряхме с много хора, които отглеждат пилета. А и в интернет има много информация. Например има един форум за здравето на птиците, който обичам да посещавам. Наскоро ми беше от голяма полза, когато една от кокошките ми си нарани крака. Ще ти покажа разговора, който проведох.“.

Въпрос 1/7

• Използвайте форума за здравето на птиците (виж по-долу). Кликнете върху отговора, който смятате за правилен.

• Какво иска да разбере Ивана_88?

• Дали може да даде аспирин на кокошка, която се е наранила.

• Колко често може да дава аспирин на кокошка, която се е наранила.

• Как да се свърже с ветеринарен лекар за кокошка, която се е наранила.

• Дали може да определи колко силна е болката на кокошка, която се е наранила.

www.zdrave_ptici.com/forum/aspirin-pileta

Здравето на птиците

Вашите онлайн ресурси за здрави птици

Форум:

Да даваме ли аспирин на кокошките?

Ивана_88 НАЧАЛО НА ДИСКУСИЯТА (публикувано на 28 октомври в 18:12 ч.)

Здравейте!

Мога ли да давам аспирин на моята кокошка? Тя е на 2 години и мисля, че си е наранила крака. Не мога да отида при ветеринаря преди понеделник, а той не си вдига телефона. Струва ми се, че много я боли. Искам да ѝ дам нещо, за да се почувства по-добре, докато я занеса при ветеринаря. Благодаря Ви за помощта.

НелиB79 (публикувано на 28 октомври в 18:36 ч.)

Не знам дали аспиринът е безопасен за кокошките или не. Винаги се допитвам до ветеринаря, преди да давам някакво лекарство на моите птици. Знам, че някои лекарства, които са безопасни за хората, могат да бъдат много опасни за птиците.

Моника (публикувано на 28 октомври в 18:52 ч.)

Аз дадох на една от кокошките ми аспирин, когато се беше наранила. Нямаше проблеми. На следващия ден отидох при ветеринаря, но кокошката вече беше по-добре. Мисля, че може да е опасно, ако дадеш прекалено много, така че не превишавай дозата! Надявам се да се почувства по-добре!

Птичи_оферти (публикувано на 28 октомври в 19:07 ч.)

Здравейте! Не забравяйте да погледнете моите изключително ниски оферти за всички продукти за птици. В момента имам голяма разпродажба!

Боби (публикувано на 28 октомври в 19:15 ч.)

Моля Ви, някой може ли да ми каже как да разбера дали кокошката е болна? Благодаря.

Филип (публикувано на 28 октомври в 19:21 ч.)

Здравейте, Ивана,

Аз съм ветеринарен лекар, специалист по домашните птици. Няма проблем на наранените кокошки да се дава аспирин, ако има признаци, че изпитват болка. Когато предписвам аспирин на домашни птици, аз следвам препоръките, публикувани в „Наръчник по патология на птиците“. На кокошките трябва да се дава по 5 мг аспирин на един килограм телесно тегло. Можете да давате тази доза по 3-4 пъти на ден, докато успеете да отидете при ветеринаря. Много е важно след това ветеринар да я види. Успех!

Въпрос 2/7

Използвайте същия форум за здравето на птиците. Кликнете върху отговора, който смятате за правилен.

Защо Ивана_88 е решила да зададе въпроса си в интернет форум?

• Защото не знае как да намери ветеринарен лекар.

• Защото си мисли, че проблемът с кокошката не е сериозен.

• Защото иска да помогне на кокошката си възможно най-бързо.

• Защото няма възможност да отиде при ветеринарен лекар.

Въпрос 3/7

Използвайте същия форум за здравето на птиците. Кликнете върху отговорите в таблицата, които смятате за правилни.

Някои публикации във форума са свързани с темата, но други не са. Кликнете върху Да или Не, за да посочите дали публикациите в таблицата по-долу са свързани с проблема на Ивана_88.

Публикацията свързана ли е с проблема на Ивана_88? Да Не
Публикацията на НелиB79    
Публикацията на Моника    
Публикацията на Птичи_оферти    
Публикацията на Боби    
Публикацията на Филип    

Въпрос 4/7

Използвайте форума за здравето на птиците. Кликнете върху отговора, който смятате за правилен.

Кой е наблюдавал положителен резултат, след като е дал аспирин на наранена кокошка?

• Ивана_88

• НелиB79

• Моника

• Боби

Въпрос 5/7

Използвайте форума за здравето на птиците. Кликнете върху отговора, който смятате за правилен.

Защо Птичи_оферти отговаря на публикацията на Ивана_88?

• За да рекламира бизнеса си.

• За да отговори на въпроса на Ивана_88.

• За да допълни съвета на Моника.

• За да покаже своите познания за птиците.

Въпрос 6/7

Използвайте форума за здравето на птиците. Кликнете върху отговора, който смятате за правилен, и след това се аргументирайте.

Кой е публикувал най-надежден отговор на въпроса на Ивана_88?

• НелиB79

• Моника

• Птичи_оферти

• Филип

Обяснете своя отговор:

......

......

......

......

Въпрос 7/7

Използвайте форума за здравето на птиците. Напишете своя отговор на въпроса.

Защо Филип не може да каже на Ивана_88 точното количество аспирин, което тя трябва да даде на своята кокошка?

......

......

......

......

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини