За първи път се родиха химери прасе-маймуна

Прасетата, създадени с малко количество маймунски клетки, са били износени напълно и дори са се родили живи, като оцелели няколко дни след раждането. Експериментът е проведен в Китай, а изледователите го определят като основен момент за отглеждането на на органи в лаборатория в бъдеще.

"Това е първият доклад за износени химери прасе-маймуна", казва Тан Хай от Държавната ключова лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред New Scientist.

Изследването е част от непрекъснатите опити животни - независимо дали овце или прасета, да могат да отглеждат човешки органи, които след това биха могли да бъдат трансплантирани (ксеногенна органогенеза).

Правени са изследвания както с ембриони на прасета, така и на овце, с трансплантирани човешки стволови клетки. И в двата случая ембрионите продължавали да се развиват, докато експериментът не бъде умишлено прекратен. Прекратяването се налага заради етични проблеми. Някои учени се притесняват, че човешки стволови клетки могат да се окажат в други части на животното или дори в мозъка му, с нежелани последствия.

Поради тази причина в този експеримент екипът използва стволови клетки от макаци (Macaca fascicularis). Те били пропити с флуоресцентни протеини, така че да светят под флуоресцентна светлина и това довело до получаване на флуоресцентни ембрионални клетки. След това тези клетки били инжектирани в над 4000 свински ембриони на пет дни, оплодени ин витро. Модифицираните свински ембриони впоследствие били имплантирани в свине-майки.

Тази причудлива и старателна работа довела до раждането само на 10 прасенца. И само две от тях били химери, с пропорция  функционални маймунски клетки към свински клетки между една на 1000 и една на 10 000.

Маймунските клетки са мигрирали към сърцето, черния дроб, белите дробове, далака и кожата на прасетата гостоприемници, но не са открити в други органи, като тестиси и яйчници, поради ниския процент на химеризъм, казват изследователите.

За съжаление, преди да навършат една седмица, прасенцата умрели - не само двете химери, но и останалите осем нормални прасенца. Тъй като всички прасета са умрели, каза Хай пред New Scientist, причината за смъртта вероятно има по-малко общо с химеризма и повече с ин житрото, която е много сложна процедура при прасетата.

Ниският процент на химеризъм също е малко обезкуражаващ. Изследователите обаче са оптимисти. Въпреки че раждаемостта е била ниска и свинете не са оцелели, екипът вече разполага с множество данни, които могат да приложат в бъдещи експерименти.

Учените планират да опитат отново, увеличавайки процента химерни клетки. И те вярват, че техните данни могат да помогнат на други учени, работещи в тази област.

"Откритията могат да проправят пътя към преодоляване на препятствията в реинженеринга на разнородни органи и постигане на крайната цел - реконструкция на човешки органи в голямо животно."

Изследването е публикувано в Protein & Cell.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини