Китай премахва цялото компютърно оборудване и софтуери от чужбина

Китай е наредил цялото компютърно оборудване и софтуери от чужбина да бъдат премахнати от държавните институции в рамките на три години, пише вестник "Файненшъл таймс", цитиран от "Гардиън".

Директивата на правителството вероятно ще нанесе удар върху американски мултинационални компании като HP, Dell и Microsoft. Тя е огледална на опитите на Вашингтон да ограничи използването на китайска технология на фона на търговската война между двете държави, която започва да се превръща в студена война в сферата на технологиите.

Администрацията на Доналд Тръмп забрани на американски компании да правят бизнес с китайския телекомуникационен гигант Huawei по-рано тази година, а през май Google, Intel и Qualcomm съобщиха, че ще замразят сътрудничеството си с Huawei.

С директивата Китай също се опитва да увеличи зависимостта си от китайски технологии.

"Файненшъл таймс" пояснява, че директивата ще доведе до подмяната на 20-30 милиона единици компютърна техника и софтуери. Анализатори коментираха пред изданието, че 30% от техниката ще бъде заменена през 2020 г., 50% през 2021 г. и 20% през 2022 г.

Заповедта е дошла от ръководството на Китайската комунистическа партия по-рано тази година, съобщиха анализатори.

Подмяната на всички компютърни устройства и софтуери ще бъде предизвикателна, тъй като много от продуктите са разработени за американски операционни системи като Windows на Microsoft. Държавните институции използват компютри на китайската компания Lenovo, но някои части са произведени от американски компании.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини