Откриха най-дълбокия каньон на сушата - 3500 метра под морското равнище

Изображение 1 от 2

    Група изследователи, ръководени от учени от Калифорнийския университет в Ървайн, откриха в Антарктида най-дълбокото място на сушата, съобщават учените в Science Daily. Най-дълбокият сухоземен каньон в света е под ледника Денман в източна Антарктида. Изследователите извършват по-прецизно картографиране на някои райони от ледения континент, за да оценят бъдещото повишаване на морското ниво вследствие топенето на ледниците.

    „Като се има предвид масата, радарните данни и информацията за движението на леда, разбрахме колко лед запълва каньона, който според нашите изчисления се простира на 3,5 хиляди метра под морското равнище. Това е най-дълбоката точка на сушата “, казва ръководителят на екипа Матю Морлигем, който работи по проекта шест години.

    „Старите карти показаха по-малко дълбок каньон, но беше невъзможно, нещо липсваше“, добави Морлигам.

    Проучването установява и структурните особености на ледниците в Антарктида, във връзка със сериозните последици от топенето на ледовете и намаляването на ледниците.

    BedMachine дава по-точно изображение с висока разделителна способност на топографията на леглото. Тази методология успешно се използва в Гренландия през последните години, трансформирайки разбирането на изследователите на криосферата за динамиката на леда, циркулацията на океана и механизмите за оттегляне на ледника.

    Прилагането на същата техника в Антарктида е особено предизвикателно поради размера и отдалечеността на континента, но, отбелязва Морлигем, BedMachine ще помогне да се намали несигурността в прогнозите за повишаване на морското равнище в цифровите модели.

    Deep glacial troughs and stabilizing ridges unveiled beneath the margins of the Antarctic ice sheetNature Geoscience, 2019; DOI: 10.1038/s41561-019-0510-8

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини