1 600-километрова "Черна река" тече под Гренландия

Гренландия крие дълга хиляди мили река под замръзналата си повърхност, твърдят учени.

Островът се превърща в обект на все повече изследвания, докато учените искат да разкрият мистериозния свят под повърхността му и въздействието на променящия се лед върху бъдещето на планетата.

Експерти от два университета в Осло и Хокайдо твърдят, че открили река под леда, пренасяща вода от сърцето на най-големия остров в света до Атлантическия океан през фиорда Питърман.

Учените използвали радарни данни, за да анализират височината на скалистите повъхности под леда и създали компютърна симулация на намиращото се отдолу.

Открили потенциална долина с течна вода, стичаща се към брега. Това навело изследователите на мисълта, че са се натъкнали на 1600-километрова подземна река.

Ако предположенията им се окажат верни, това ще означава, че реката тече под голяма част от втората в света най-внушителна ледена покривка с дължина 2 400 км.

Учените кръстили реката “Черната река”, защото до голяма степен тя тече в условия на пълен мрак, но признават, че са нужни по-нататъшни изследвания, които да потвърдят категорично съществуването и.

Откритието може да ни помогне да разберем по-добре как веществата в гренландския лед биват пренасяни от живите системи в околната среда – процес познат като биогеохимичен кръговрат.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини