18 °C

Древногръцкият Партенон е носил грешно име от векове, твърди нова теория

  Древногръцкият храм Партенон, разположен на хълма на Акропола в столицата на Гърция, е един от най-известните паметници на античността. 

  Но излиза че в продължение на много векове той е наричан погрешно според учени от Университета в Утрехт, Холандия.

  Археологът от Утрехтския университет Янрик ван Рукхайзен (Janric van Rookhuijzen) твърди, че сградата е била известна в древногръцки времена като Хекатомпедон (Hekatompedon) - всъщност така древните гърци са наричали мраморния храм, построен в чест на Атина, богинята-воин на мъдростта, от архитекта Каликрат през 447-438 г. пр.н.е.

  Интригуващото твърдение е публикувано наскоро в American Journal of Archaeology и холандската версия на списание National Geographic.

  „Хекатомпедон“ е името, което гърците са използвали за обозначаване на храмове с дължина от сто стъпки, тъй като името произлиза от етимологията на гръцките думи за „сто“ (hekaton) и крак (pous). Името Хекатомпедон се появява в архиви, датирани отпреди 2500 години, казват учените.

  Ван Рукхайзен твърди в своето проучване въз основа на археологически данни и старогръцки текстове, че името „Партенон“ е станало популярно през римския период и наистина в Акропола е имало храм Партенон, но той е бил по-различен, по-малък от този.

  Истинският Партенон всъщност е бил съкровищница, в която са извършвали жертвопиношения на богинята Атина и където са се съхранявали музикални инструменти, персийски мечове и други реликви.

  Днес той е известен като Ерехтейон - той се намира на около 100 метра от главния храм и е построен няколко десетилетия по-късно.

  Холандският археолог твърди, че именно Ерехтейонът трябва да е носел името си от Кариатидите, които са били „партени” (девици).

  Следователно, неговата обосновка е, че тъй като това е бил храмът, в който са били поставени „партените“, Ерехтейонът трябва да е бил храмът, кръстен на тях, тоест „Партенон“.

  „Хекатомпедон означава „храм дълъг сто фута“, а основната камера на големия храм е наистина точно 100 фута или 100 пуса - πούς, гръцки аналог на стъпало и крак, отбелязва Рукхайзен. "Името Хекатомпедон е трудно за произношение. Това може да е причината името Партенон да придобие популярност. ... Моите гръцки приятели и колеги, разбира се, първоначално не ми повярваха. Но сега казват, че моята теория е заслужава внимание".

  „Храмът е описан в римски документи. Текстовете споменават много съкровища, на които никой не е обърнал особено внимание. От друга страна, посочените обекти са ни известни само от инвентара на Партенон. Никой никога не е направил връзка, защото хората винаги са мислели, че съкровищницата е в големия храм. Но няма друг възможен извод: Партенонът е бил част от малък храм“, смята Рукхайзен.

  Разбира се, остава по-широкоразпространеното мнение, че Партенонът е кръстен на богинята Атина, която е наричана от древните гърци богиня - девица или Атина Партенос.

  Източник: nauka.offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
  16 юли 2020
  Последни новини