Босия: Частните съдебни изпълнители - изцяло противоконституционни

Николай Колев-Босия и група адвокати настояват за незабавна промяна в прилагането на заповедното производство в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Според тях проектът за изменение в ГПК е камуфлажен, не цели да промени съществено беззаконието, а има за цел да го прикрие лицемерно и да продължи ограбването на хората.

 Босия призова адвокатите да обяснят какви практики и закони има в нашата държава. Според него друг бил въпросът защо се приемат и предлагат такива закони - за дълго или за известен резултат.

Адвокат Данчо Стоянов изтъкна, че заповедното производство в ГПК не съответства нито на очакванията на хората, нито на правната мисъл в България, нито на европейската общност. Нито един държавен орган не е отговорен към коя власт спадат часните съдебни изпълнители, за да имат властнически функции, недоумява той.

По този начин държавата губи милиони - вместо да влизат в бюджета отиват незнайно къде. Според адвоката уреденото по този начин заповедно производство по ГПК противоречи на правото и на Конституцията, но нарушава и вътрешната йерархия. "Частните съдебни изпълнители са изцяло противоконституционни", подчерта адвокат Стоянов.

Той изтъкна, че чрез частните съдебни изпълнители е налице подбуждане към насилие. Много често при адвокат Стоянов идвали пенсионери под линията на бедност и му споделяли, че частните съдебни изпълнители са им запорирали банковите сметки и са им спрели пенсиите. "Това са чисти престъпления - да лишиш хората от пенсията и ти да му вземеш и нея, незачитайки никакви законови разпоредби, не мога да го разбера като държавна политика, а като държавна власт. Тихата война е налице", констатира защитата.

Адвокат Владислав Янев също се обяви против заповедното производство в ГПК и го определи като противоконституционно, което ограбва народа. Той обясни, че основна функция на всяка държава е да пази своя народ и територия, да създава нормални условия за растеж, за защита на неговите права и достойнство, а не да го ограбва.

В заповедното производство по ГПК е узаконено съдът да не установява фактите. Как може да се постанови правилен съдебен акт, след като съдът е освободен да установи фактите. Как може да се приложи правилно законът и да се стигне до истината, запита адвокат Янев.

Според адвокатите със заповедното производство по ГПК хората играят с управляващите едно аржентинско танго - две крачки напред и една назад. Лобито на банките успя да победи в поредния рунд в борбата за защита на потребителите. Ние сме изгубили битката, защото не успяхме да отстоим правата на хората като потребители, изтъкнаха още адвокатите. 

"Парламетът е превзет от лобито на банките", казаха още адвокатите, според които в сегашните промени в ГПК по никакъв начин не се защитават правата на потребителите.

Припомняме, заповедното производство по ГПК по съществото е съдебна процедура, която цели кредиторът да събере по бърз начин вземането си (парично или за предаване на вещ) от своя длъжник по опростен ред, гарантиращ защита и санкция. При положение, че длъжникът не оспорва посочените от кредитора задължения, заповедното производство дава възможност за бързо събиране на тези задължения и отпада необходимостта да се води традиционният исков процес, тоест гарантира бързина.

Заповедното производство се развива пред Районния съд по постоянния адрес (ако е физическо лице) и седалището (ако е юридическо лице) на длъжника.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини