Министър Петкова: От 1 януари ще получаваме руски газ от нова входна точка

От 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. „Булгаргаз” ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка „Странджа“. До сега входната точка за страната бе Негру Вода. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В пресконференцията участваха и изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД г-н Жаклен Коен, на "Булгаргаз" ЕАД г-н Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" ЕАД г-н Владимир Малинов.

"В края на миналата година беше актуализирана енергийната стратегия и на страната и в нея бяха включени два много важни проекта. Единият от тях е свързан с разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България, от турско-българската граница до българо-сръбска граница", добави Петкова.

"Другият проект е свързан с участието на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен природен газ на Александруполис с участие като акционер. Всички тези промени, които се случват в проектите с природен газ около нас налага ние да бъдем актуални и адекватни на ситуацията в момента. Поради тази причина "Булгаргаз" от средата на юни е в преговори с колегите от "Газпром" експорт и това, което успяхме да финализираме са промените във входната точка на доставка. Това, което колегите успяха да договорят след дълги преговори, след анализи, както по отношение на техническите параметри на входната точка на доставка на „Странджа 2“, това са входната точка на доставка, за която колегите от „Булгартрансгаз“ успяха да реализират успешно първите 11 км от разширението на инфраструктурата на територията на България", обясни министърът на енергетиката.

Финансовите анализи показаха, че българските потребители в рамките на годишна база ще спестим над 70 млн. лв. от таксите за пренос по Трансбалканският маршрут", каза още министър Петкова.

Министър Петкова даде отчет и какво се случва със строителството на "Балкански поток": "Върви с ускорени темпове, работи се на 150 км трасе - разделено на три участъка, доставени 17 539 тръби - за 215 км от трасето, работи се дори и в момента на терен", каза тя.

Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни, че от 1 януари 2020 г. България ще получава цялото количество руски газ от точката Странджа-2. Той добави, че става дума за 2,9 милиарда куб.м. газ на година.

Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. Това стана в резултат на изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море. Тази тръба с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. газ ще бъде официално открита на 8 януари 2020 г. от президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Преди нейното изграждане тези количества преминаваха по Трансбалканския газопровод от Украйна и България за Турция. С появата на „Турски поток“ тази тръба се очаква да пресъхне, а България съответно може да загуби и лъвския си дял от транзита. По тази причина българското правителство взе решение да започне преговори с „Газпром“ за обръщане на потоците и България да остане транзитна страна за руски газ, но този път той ще идва чрез втората отсечка на „Турски поток“, която е в много напреднал стадий на строителство.

Владимир Малинов коментира и ситуацията с Газовия хъб "Балкан". Считано от 2 януари Газовият хъб "Балкан" е готов да представи платформа за двустранна търговия, която ще позволи да се либерализира природния газ в България и всички сделки ще се извършват на платформата, заради което търговците на природен газ ще могат да се възползват от по-добри финансови и икономически условия, ефект ще има и за крайните потребители на природния газ.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ec
    economist
    4 0
    15:40, 30 дек 2019
    Можехте същия газ да го получавате директно на българския черноморски бряг, без посредници и на значително по-ниска цена. Щяхте освен това наистина да станете газов разпределител за цяла южна Европа.
    Сега обаче ви остава само да философствате.

Още новини

Последни новини