Успешно тестваха ваксина против Алцхаймер

Ваксината против Болестта на Алцхаймер е успешно тествана и вече се подготвя за клинични изпитания, съобщава платформата за здравни новини EurekAlert. 

Действието й е насочено към отделянето на протеина бета-амилоид, който се натрупва в мозъка и предизвиква невродегенерация. Първите изследвания вече са потвърдили потенциала на терапията.

Група учени от САЩ и Австралия планират да проведат клинични изследвания на действието на ваксината. Доклиничните резултати върху гризачи показват, че експерименталната ваксина е ефективна. Сега учените работят върху усъвършенстването на терапията, а след изпитанията върху животни планират да проверят действието й върху хора.

"Методът ни е насочен към преодоляване на всички предишни препятствия, заради които някои от изпробваните ваксини се оказаха неефективни върху човека", коментира професорът от университета „Флиндърс“, Австралия, Николай Петровски.

Очакванията на специалистите са лечението да предизвика силен имунен отговор на две от най-разпространените причини за възникване на болестта и да позволи отсрочването или забавянето на нерводегенеративните процеси в мозъка.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини