Диана Ковачева с потресаващи данни: 57 души с деменция живеят по 6 в стая, общо с 1 душ и 2 тоалетни

"В село Горско Косово не става въпрос за хоспис за възрастни хора, а за лечебно заведение. През 2013 г. са направени проверки и препоръки в дома за възрастни хора с деменция, които не са спазени докрай. Това старо училище е пренаселено. Има 9 стаи, в които живеят по 6 души. Между самите легла има съвсем малко разстояние, колкото да станеш от леглото. 57 души живеят с един душ и две тоалетни. Те се хранят в коридора. Нас ни притесни, че има висока смъртност. Има още 14 подобни домове в страната. За мен е важно да се обърне внимание на проблема, че 24 души са починали, т.е. половината от настанените".

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред bTV по повод сигнала, който подаде за дома за възрастни с деменция в село Горско Косово, Сухиндолско. Тя допълни, че министър Сачева е обещала да се направи проверка.

Директорката на дома Вера Дукова коментира, че ставало въпрос за много възрастни хора с много тежки заболявания, дори и доведени на носилки. Някои от тях опожарили домовете си, други пък са намерени на улицата. Дукова отрече, че в лечебното заведение условията са мизерни, а само, че базата е остаряла. Тя обаче призна, че домът е пренаселен и в момента в него живеят 57 души.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев допълни, че е говорил със социалната министърка Деница Сачева, за да бъдат изведени болните в къщи от семеен тип. 

Екип на "По света и нас" засне потресаващи кадри от дома за възрастни с деменция в село Горско Косово.

В доклада на експертите е посочено, че между административната част и спалните помещения има метална решетка, която стои заключена и по този начин ограничава свободното движение на хората.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира и започна проверка. Ако след нея се установят нарушения, ще бъде потърсена отговорност. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини