Огромна тълпа в Багдад крещи "Смърт на Америка" на траурно шествие за ген. Солеймани

Огромна тълпа в иракската столица Багдад участва в погребална процесия за иранския висш военен командир Касем Солеймани, който беше убит при ракетно нападение с безпилотен самолет на САЩ в четвъртък, съобщават световните медии.

Солеймани беше архитект на иранските операции в Близкия изток, а Иран се зарече да извърши "жестоко отмъщение" за смъртта му. Траурното шествие в Багдад отбеляза началото на дните на траур за Солеймани. Тялото му трябва да бъде върнато в Иран за погребението му в родния му град.

Тълпите в Багдад скърбят и за смъртта на Абу Махди ал Мухандис, иракчанин, който командваше подкрепяната от Иран паравоенна групировка "Катаиб Хизбула" и беше реалният ръководител на "Силите за народна мобилизация", в която членуват милиции, доминирани от групировки, свързани с Иран. Опечалените започнаха да се събират в Багдад от ранните часове, преди началото на траурното шествие, развявайки знамена на Ирак и "Катаиб Хизбула" и скандирайки "смърт за Америка". Траурната процесия мина по улиците, като някои носеха портрети на Солеймани, а други на върховния водач на Иран аятолах Али Хаменеи.

Според различни информации телата на иранците ще бъдат откарани със самолет довечера в Иран, който обяви тридневен траур за убития генерал. Погребението му е насрочено за вторник в родния му град Керман в Централен Иран.

Някои иракчани обаче, напротив, празнуваха по улиците на Багдад след новината за смъртта на Солеймани. Той беше обвинен за направляването на насилствените репресии срещу мирни продемократични протестиращи в Иран през последните месеци.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини