Глътка въздух за Австралия - дъжд и ниски температури

Лъч надежда за Австралия. Страната посреща новата седмица с дъжд и ниски температури. Това дава глътка въздух за пожарникарите, които от месеци се борят с опустошителните пожари. 

Очаква се обаче огънят да се възобнови, когато температурите отново се покачат в четвъртък. Над 200 пожара изпепеляват гори и домове в югоизточната част на страната. Те отнеха живота на 24-ма души, включително и трима пожарникари, както и на стотици милиони животни. 

"Мислех, че идва краят на света. Водата, въздухът - всичко се оцвети в червено. Един хеликоптер взимаше с кофа вода от океана и хвърляше по пламъците. Къщата ми изгоря, нищо нямам. Дори не знам дали съм в шок, или още не мога да осъзная какво се случва. Не искам да се върна и да видя дома си, останките от него. Изпитвам чувство на празнота", сподели Норийн Бършоу, която загубила дома си при пожарите.

Повече от 1200 домове са разрушени. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. 

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6 000 квадратни километра земя – площ, еквивалентна на територията на Белгия.

Източник: http://www.bgonair.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев
    0 0
    14:05, 6 яну 2020
    "...огънят вече е опустошил над 6000 кв./км земя- площ еквивалентна на територията на Белгия"
    А бе мислете малко като ги пишете тези глупости, Белгия е поне пет пъти по-голяма..
Последни новини