Българската федерация по тенис по темата за участието на българския тим в ATP Cup

Българската федерация по тенис излезе с официална позиция по темата за участието на българския отбор на ATP Cup по повод информацията, която усилено се тиражира през последното денонощие и тръгна от пост в социалните мрежи „Лицемерието зад успеха“.

Ето пълния текст:

„ЛИЦЕМЕРИЕТО ЗАД УСПЕХА

Вчера България приключи участието си на тенис турнира ATP Cup в Австралия. Тази година той се провежда за пръв път, като в него взеха участие 24 държави от цял свят. Единственият начин дадена нация да бъде включена е чрез покана от организаторите. Е, България получи такава покана. България участва. Но именно тук между тези две изречения се крият факти, непознати за широката общественост.
След като получава поканата, родната федерация по тенис я отказва. Можете ли да познаете защо? Защото отказва да финансира престоя на отбора ни. Преценява, че няма нужда да бъдат харчени пари за подобни турнири. Как тогава играхме?

Нека първо направим кратко резюме на представянето ни. Нашите момчета надминаха очакванията. Победихме един от основните фаворити Великобритания и категорично надделяхме над Молдова. Григор Димитров показваше огромния си талант, а младите лъвчета покрай него направиха така, че света да заговори за тях. Григор играеше своите мачове, а веднага след тях оставаше на корта за мач на двойки. Излишно е да казваме за какво натоварване става въпрос. Добрите му игри отпушиха нова Гришомания у нас. Той отново беше герой, национално богатство и феномен на корта. В последния мач с белгийците първата ни ракета загуби (5-ти мач за 5 дни), а впоследствие загубихме и на двойки (Григор отново игра, мачът беше час след неговия) и отпаднахме. Въпреки показаните феноменални игри от целия отбор, какво мислите се случи? Гришоманията се обърна като бумеранг и от герой Григор се превърна в предател и слаб играч. Коментираше се, че изобщо не е трябвало да бъде викан в отбора, камо ли да е капитан ...

Напътствия на момчетата даваше човек, който беше тотално непознат за нас и мнозина се питаха кой е. Това е немецът Кристиан Гро - личният треньор на Григор Димитров. След като разбира, че федерацията отказва финансиране първата ни ракета взима нещата в свои ръце. Със свои средства осигурява престоя на отбора ни в Австралия, така че нищо да не им липсва. Похвално, но защо Гро е треньор на отбора ни? Ами, федерацията отказва да пусне и български специалист, въпреки че той също ще е на разноски на Димитров. Гришо изрично заявява пред отбора, че това не желае да се разчува, за да не се измести фокусът от победите и добрата игра. Обяснява им, че го прави, за да може да се докоснат до най-големите в тениса и да добият безценен опит. Младите лъвчета обаче с половин уста разкриха ситуацията, впечатлени от великодушието на капитана и старанието му нищо да не им липсва.

Българската федерация по тенис не разкри нищо по темата. Успехите ни в Австралия бяха и нейни успехи. Гришо пък отново се радваше на родната любов единствено след победите. А накрая, след като беше оплют, тихо се оттегли без да каже нито дума ...

Благодарим ти, Григоре!
Жестът показва, че неслучайно си капитан на отбора ни.
Продължавай да прославяш България по света с изявите си!“


Според позицията на БФТ текстът е „грозна фалшива новина“.

„ Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този fake news уронват престижа на българския тенис. Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение, че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи.“, се казва в разпространената позиция.

От Българската тенис федерация дават и подробности по регламента на ATP за провеждането на ATP Cup:

ATP Cup е нов формат, който се провежда за първи път през 2020 г., и е състезанието на ATP с най-голям бюджет - 15 милиона щатски долара, от които 6 милиона са гарантирани суми за участие и 9 милиона премии при победа. Във формата вземат участие 24 отбора от 24 страни, които са разделени в шест групи по четири отбора. До финалните осем достигат победителите в групите и двата отбора на второ място с най-добри показатели.

Страна може да се класира за участие в ATP Cup, ако има минимум трима играчи с точки в ранглистата на ATP, като поне двама от тях трябва да имат ATP точки в ранглистата по единично. Ако страна има повече от петима играчи с АТР точки, тогава поне трима от тях трябва да имат АТР точки от ранглистата по единично.

Всеки отбор има капитан, който трябва да се избере от играч №1 в отбора в консултация с останалите членове на отбора. Ако играчът №1 е капитан, тогава друг не се избира. Играчите от всеки отбор получават част от наградния фонд и според изиграните мачове от тях печелят точки респективно за ранглистата на АТР по единично и на двойки съгласно регламента на ATP Cup.

ATP провежда събитието в партньорство с Австралийската тенис федерация (Тенис Австралия), която реално има лиценза за ATP Cup, и поема хотела, храната и транспорта по време на състезанието. Играчите се записват в системата на ATP директно и като на всеки турнир на ATP си поемат транспортните разходи до мястото на провеждане.

По-късно днес и втората ръкета на България Димитър Кузманов коментира във Фейсбук профила си темата:

„През тези 14 дни цяла България беше обединена. Такава каквато винаги съм искал да бъде. Хората не спяха, плакаха и изживяваха успеха като техен личен. Защо искате да ни отнемете всичко това? Не само на нас, но на всички българи! Бъдете горди от това, което направихме! Това беше за всички вас“.


Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини