Украйна спря транзита на газ към България заради „Турски поток“

Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян поради пускането на газопровода „Турски поток“. Това съобщи генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Сергий Макогон на брифинг, предаде Ukrinform.

„Що се отнася до Турския поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват. Всички заявления, които получаваме, са за Румъния и Молдова. Ние не транспортираме газ до клиенти в Турция чрез Трансбалканския газ тръбопровод“, обясни той.


В същото време Сергий Макогон добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка. „Не знам дали има търговски интерес към това, но като оператор ние предоставяме такава възможност“, каза Макогон.

Той заяви днес, че украинската страна ще губи около 450 милиона долара приходи поради пускането на газопровода „Турски поток“. Това се съобщава Интерфакс.

Макогон отбеляза още, че Киев ще търси нови пазари. „Ние предлагаме капацитета на този газопровод на други доставчици и ако в този регион се появи газов ресурс, който е икономически осъществим за внос в Украйна, доставчиците ще могат да използват нашата система за транспортиране на газ“, каза генералният директор.

По-рано Макогон също заяви, че пускането на Турски поток ще намали транзита на руски газ през Украйна през 2020 г. с 15 милиарда кубически метра. м. Първата линия на газопровода „Турски поток“ беше пусната на 8 януари. По нея ще се доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган откриха проекта на церемония в Истанбул.

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини