Сивите китове се губят при слънчеви бури

Мигриращите животни, които живеят в земните океани, може да имат по-тясна връзка със Слънцето, отколкото сме предполагали. Нови изследвания показват, че здравите сиви китове са почти пет пъти по-склонни да се губят, когато има много слънчеви петна, и следователно високи нива на радиовълни, излъчвани при слънчевите бури. Изследователите представиха своите открития на срещата на Обществото за интегративна и сравнителна биология.

"Това е завладяваща констатация", казва Кенет Ломан, биолог, който изучава магнитоприемането (или как животните откриват магнитното поле на Земята) в Университета на Северна Каролина в Чапел Хил пред Live Science. "Има няколко предишни доклада, свързващи магнитните бури с китовете, но това е особено добре направен и убедителен анализ", казва Ломан, който не е участвал в проучването.

Учените не са сигурни дали китовете използват магниторецепция за навигация, но мигриращите китове, като сивите китове, са вероятни кандидати, тъй като океанът предоставя малко други навигационни сигнали, казва водещият изследовател Джеси Грейнджър, биофизик в университета Дюк в Северна Каролина.

От март до юни сивите китове плуват северно от крайбрежието на Баджа Калифорния, Мексико, до прохладните, богати на храни води на берингово и Чукотско море северно от Аляска. Китовете се връщат на юг от началото на ноември. Понякога привидно здрави сиви китове попадат на брега, докато са на път. Въпреки че има безброй причини, поради които кит може да бъде изхвърлен на брега, една от възможностите е, че китът е направил навигационна грешка, когато нещо нарушава магнитното поле на Земята или способността на кита да го открие - като слънчева буря, например.

Грейнджър и нейните колеги прегледали данните за изхвърлени на брега сиви китове от САЩ на Западното крайбрежие между 1985 и 2018 г. и установиха, че живи и иначе здрави сиви китове се изхвърлят много по-често, когато има голям брой слънчеви петна.

Въпреки че слънчевите петна причиняват голямо увеличение на електромагнитното излъчване, по-голямата част от това лъчение не достига на повърхността на нашата планета, защото то е блокирано от магнитосферата или разсеяно от земната атмосфера.

"Въпреки това, в обхвата на радиочестотната вълна има огромен къс, който достига чак до Земята", каза Грейнджър. "И при няколко вида е показано, че радиочестотният шум може да наруши способността за магнитна ориентация."

Изследователите установили, че има 4,8-кратно увеличение на вероятността кит да се изхвърли в дни, когато има висок радиочестотен шум (поради слънчеви бури). Това предполага, че магнитният рецептор на кита или способността му "да чете" картата на района, може да е причината, по която китът се е заблудил, а не че картата е неправилна, каза Грейнджър.

Известно е, че магнитните бури причиняват и други проблеми на животни, които нямат нищо общо с морската навигация, каза Ломан. "Така че ще е необходимо повече работа, за да се определи дали бурите влияят на навигацията на китовете или има някакъв друг ефект."

Една от следващите стъпки на екипа, каза Грейнджър, е да се види дали това е явление, което се наблюдава при други мигриращи видове и в други части на света, пише LiveScience

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини