Отнеха 7-месечното бебе на българско семейство в Германия

Българско семейство, живеещо в Хамбург, търси помощ от институциите у нас, след като 7-месечното им бебе било отнето вчера от Германската агенция за закрила на детето. Причината: лекари се усъмнили, че детето е тормозено в семейството. Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и посолството ни в Берлин извършват спешна проверка по случая, съобщиха от БНТ.

Емигрирали в Германия преди година. Там станали и родители. След 11 години чакане за рожба - Катерина се появила на бял свят, за да зарадва Мирена и Георги. Обратът в живота им обаче настъпва скоро - на 20 декември семейството претърпява катастрофа в Унгария.

"Пострада най-много дъщеря ни - Катерина. След катастрофата дойде бърза помощ. Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време", спомня си Мирена Славова - майка на Катерина.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Малката Катерина имала кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция.
Докторът открил и по-стар хематом. Не бил от катастрофата.

"Докторите след тази операция са информирали социалните служби, че има евентуално насилие вкъщи", разказва Мирена.

Последвали разпити.

"При първия разпит казаха, че не намират нищо нередно и затова поискаха моето съгласие да отнесат случая до агенция за закрила на детето", отбелязва майката.

Убедена, че няма какво да крие - майката се съгласила. Проверката продължила. Рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс били достатъчни за решението на Агенцията за закрила на детето в Германия.

"Излязоха със заключението, че с детето е злоупотребявано по точно определен начин - хванато е подмишниците и е разтръскана главата силно поне 10 пъти."

Родителите - отричат. Разпореждането на агенцията: да се отнеме незабавно детето. Това се случило вчера.

"Накараха ме да й приготвя любимите нейни неща - играчки и подобни. Донесоха ми я. Казаха ми, че имам право само на една целувка с нея, без да я докосвам, защото било опасно и от тогава не съм я виждала", коментира майката на детето.

А бащата казва, че са се свързали с немски адвокат, който веднага се заел със случая.

Седеммесечното момиче вече е в приемно семейство в Германия. В родния на майката град Кубрат близките й недоумяват защо се е стигнало до отнемане на детето от семейството.

"Сестра ми е много любвеобилна. Аз не вярвам някоя майка да може да причини нещо такова на собственото си дете, нито пък баща", категорична е Абелита Христова - сестра на Мирена.

Лекарят от германската болница, който е оперирал Катерина, днес не вдигал телефона си.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини