Таал се събуди със земетресения, мълнии и облак пепел

Изображение 1 от 2

    Таал изригна часове след като изхвърли масивен стълб пепел в небето, заради което стотици полети бяха анулирани, градове в целия регион бяха покрити с фин прах.

    Рано в понеделник сутринта, 13 януари, вулканът изхвърли фонтани с лава,а заплахата от опасно изригване остава с висока степен 4.

    Филипинският институт по вулканология и сеизмология (Phivolcs) съобщи за изхвърлянето на магма в бюлетин, издаден в 8 часа сутринта местно време

    "Това магматично изригване се характеризира със слаб извор на лава, придружен от гръм и светкавици", пише Phivolcs.

    Магматичното изригване е регистрирано от 02:49 до 4:28 сутринта в понеделник.

    Вулканът Таал е популярна туристическа атракция, разположена в центъра на живописно езеро. Хиляди хора бяха евакуирани от домовете си в близост, след като Таал изхвърли пепел, предизвика няколко земетресения, а светкавици се образуваха над кратера му.

    Таал е на 65 километра южно от Манила. Последното му изригване е през 1977 година.

    “Опасно изригване е възможно в рамките на часове до дни”, предупреди сеизмологичната агенция на страната и добави, че пепелта може да представлява риск за самолетите. Авиационните служби наредиха спиране на полетите в и извън столичното международно летище Ниной Аквино, след като облакът от пепел е достигнал височина 15 000 метра.

    Местната служба за бедствия заяви, че е евакуирала над 2000 жители, живеещи на вулканичния остров, който се намира в по-голямо езеро, образувано от предишна вулканична дейност.

    Земетресенията и вулканичната активност не са рядкост във Филипините поради разположението им в Тихоокеанския “огнен пръстен”, където тектонските плочи се сблъскват дълбоко под земната повърхност

    Коментари в сайта

    Последни новини