Боклукът е новият кокаин. Шест мафиотски клана перат пари у нас

"България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук или в тоалетна чиния. Видях карта на пътя на боклука (от Италия), която проверяваме. Ние не заслужаваме това. Изпълнителната власт и съдебната власт в мое лице сме се ангажарали за разкрием, ако има престъпления, независимо кой е виновен".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция по повод зверското убийство в Галиче.

В момента се извършват проверки от ДАНС, заяви Гешев и затова не пожела да коментира повече тази тема.

Той уточни обаче, че при обиска на кабинета на Нено Димов са иззети документи и в тази връзка и в случай, че има доказателства за извършени престъпления, прокуратурата в негово лице няма да има притеснения да повдигне обвинения.

За първи път Обвинител № 1 свърза името на министъра в оставка Нено Димов с вкарването на италианския боклук у нас, за което вече се появиха публични основания за съмнения, че с разрешения на Нено Димов чуждият боклук е пристигал у нас за горене. 

“Дали някой ще бъде задържан под стража, преценява само съдът", каза ще  главният прокурор по повод многото коментари, че министърът в оставка Нено Димов е оставен в ареста и въпросите в публичното пространство  дали мярката не е пресилена.

Гешев заяви, че прокуратурата може само да изрази становище, а след като има доказателства, дали срещу кмет или министър, той не вижда проблем, след като е спазен законът да бъде задържан.

"Това, че си министър или пък прокурор, не ти дава имунитет. Прокурорите и членовете на изпълнителната власт нямат имунитет. Всеки съдия, прокурор и следовател може да бъде привлечен под наказателна отговорност. Не виждам пречки и не виждам защо да не спазваме закона, само защото някой заема определена длъжност. Ние не сме депутати или президенти, за да имаме имунитет, допълни още Гешев.

Припомняме, че в събота един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета - Антонио Никазо заяви пред Нова тв: „Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му.” Никазо работи рамо до рамо с прокурор Никола Гратери - организаторът на мега акцията от миналия месец, с над 300 арестувани мафиоти.

„В началото токсичен боклук се складираше в Италия. Освен в района станал известен като „Тера дей фуоки” до Неапол, бяха открити и други незаконни сметища. Но обществото реагира изключително бурно срещу тоновете токсични отпадъци, захврълени наоколо. Имаше протести и скандали. Тогава започнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, далече от Италия. Но и това не можеше да продължава вечно. Трябваха им нови територии. В България, очевидно, някой е помогнал. Направил е така, че част от този боклук да започне да пристига у вас. Със сигурност е било осигурено и място, където да се складира. Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и сега просто сменят бизнеса”, посочи още Никазо.

„За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари. Страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него. Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро”, разкрива още той.

„При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещо - че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме”, коментира Антонио Никазо, изследовател на Ндрангета.

По информация на прокурор Гратери шест мафиотски клана перат пари у нас. Причината - ниските данъци. Примерът е хотел на българското Чероморие на стойност 160 милиона евро. Строежът бил спрян тази година - още преди да започне.

Двете акции от миналия месец, в които се забърка името на България, не били сврързани помежду си, казва експертът. Въпреки това обаче от известно време в Италия усилено се говори за връзка между Ндрангета, България и боклукa.

„Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това”, добавя Никазо.

„Затова България сега трябва да вдигне много шум, за да пресече намеренията им и да не позволи да се превърне във втора „Тера дей фуоки”, където всяка година се регистрират все повече случаи на онкозаболявания. Токсични течности отдавна са се просмукали в почвата и кой знае какво очаква хората от района вбъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, защото изгражда гигантска мрежа, в която оплита всички”, обобщава Антонио Никазо.

"Нямаме информация дали отпадъкът е бил предназначен за България. Компетентният орган на Италия не е сигнализирал компетентния орган в България. За този отпадък не съществува инфорамция, не е искано разрешение за железопътен транспорт, не е давано и разрешение".

Това заяви Нено Димов на 18 декември 2019-а в парламента в отговор на питане на опозицията, заради информацията за транспортирането на стотици тонове неясен отпадък от Италия с крайна точка България.  Тогава стана ясно, че  хванатият до Милано 815 тона боклук, е бил предназначен да влезе и да бъде унищожен на територията на България. 

Главният прокурор Иван Гешев разпореди МВР и ДАНС да проверят как се съхраняват отпадъците у нас.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bg
    bg mafia
    2 0
    12:55, 14 яну 2020
    Фирмите внасящи боклук се отчитат на Боци.
Последни новини