На четири очи с изкуствения интелект

Лектори обучават кандидатите за работа в Южна Корея как да надхитрят ботовете, провеждащи интервюта за работа, които много често смазват и оставят без надежда участниците

В Южна Корея има подготвителни школи за всичко – от вземане на изпитите за по-висше училище до сделки с недвижими имоти. Сега водещите фирми за подобни обучения въвеждат курсове по справяне с изкуствения интелект при кандидатстване за работа. Търсещите работа напират да се научат как да надхитрят ботовете, които провеждат интервютата.

В своя офис в Гангнам кариерният консултант Парк Сонг-Джунг подготвя уроци по поведение пред роботите за интервюиране на кандидати за работа. Интервютата се провеждат изцяло от компютри, а не от хора. Ботовете използват технология за лицево разпознаване с цел анализ на характера и разчитане на емоциите, затова поведението е от ключово значение, според специалиста.

„Не се старайте да разпънете усмивка на устата си”, съветва той своите ученици, търсещи работа. „Усмихнете се с очите си”, казва Парк Сонг-Джунг, цитиран от Ройтерс.

Курсовете за справяне с изкуствения интелект при кандидатстването за работа стават все по-важни. Наемането чрез робот се практикува от повече големи южнокорейски конгломерати като SK Innovation и Hyundai Engineering & Construction. Все повече фирми се ориентират към този начин на оценяване на кандидатите.  Самите фирми, провеждащи обучения, процъфтяват. Консултантската компания на Парк, „People & People”, предлага тричасов пакет, който струва 100 000 вона (около 78 евро).

„Роботът няма да задава лични въпроси”, казва Йоо Уан-джа, 26-годишен, който търси работа в хотелиерството. „Това би станало малко неудобно. Ще трябва да се запиша в подготвително училище интервюиране чрез изкуствен интелект”, споделя Йоо, говорейки за района Норианджин в Сеул – известен като „Изпитното селище”, защото е пълен с подготвителни школи и учебни зали.

Може би изглежда логично и разумно до голяма степен бизнесът да изпробва все по-модерни AI техники за анализ на списъците с кандидати за работа. Но когато изкуственият интелект провежда интервютата, човек се чувства по начин, коренно различен от срещата очи в очи с човек.

Новата технология се използва по-масово в Южна Корея, където големите работодатели имат силно влияние при формирането на пазара на работна ръка, казва Ли Су-Йънг, директор на Института за изкуствен интелект в KAIST (Корейския институт за научни изследвания и науки).

Какво му е странното? Системата с изкуствен интелект поставя кандидатите в най-различни, неочаквани сценарии. Първо тя ги кара да се представят. През това време тя следи и анализира изражението на лицето, отчитайки емоции като „страх” и „радост” и анализира избора на думи. След това задава въпроси, които могат да бъдат трудни: „Вие сте в командировка с шефа си и забелязвате, че той изважда и използва фирмената (кредитна) карта, за да си купи личен подарък. Какво ще кажете?”.

И не само това. Роботите за провеждане на интервюта за работа прилагат „геймификация” на срещите. Те поставят кандидата във всевъзможни ситуации, за да преценят личността и адаптивността му.

„Чрез геймификация работодателите могат да проверят 37 различни възможности на кандидата и доколко добре се вписва човекът в дадена позиция”, казва Крис Юнг, главен мениджър на софтуерната фирма Midas IT в Пангьо – технологичен център, определян като Силициевата долина на Южна Корея.

В подготовката за такива тестове не върши работа запаметяването на отговори. „Някои игри дори нямат„ правилен отговор”, тъй като имат за цел да открият отношението на кандидата към решаване на проблеми”, каза Юнг. Корейци откровено казват, че подобна техника на интервюиране ги смазва и ги оставя безнадеждни.

В People & People, фирмата на консултанта Парк, през 2019 г. са проведени срещи-съвети по въпросите на наемането чрез изкуствен интелект с над 700 студенти, абсолвенти и преподаватели. „Студентите имат затруднения заради появата на интервюта с изкуствен разум. Моята цел е да им помогна да бъдат напълно подготвени за това, с което трябва да се справят”, казва Парк.

Има обаче и хора, които не са посещавали подготвителни лекции и са ходили на интервюта, проведени чрез AI – и те казват, че се чувстват зле и вече са се отказали да търсят работа.

Ким Сеок-ву, на 22 години, споделя, че вече не си представя да търси работа, след като наскоро се проваля в AI-интервю за мениджърска позиция в компания за търговия на дребно. Вместо това ще продължи да учи – надява се това да я спаси от чувството за безпомощност при търсенето на работа.

„Мисля, че ще се чувствам безнадеждно, ако всички компании започнат да използват изкуствен разум при наемането”, казва Ким. „Интервюто с изкуствен интелект е твърде ново, така че кандидатите за работа не знаят за какво да се подготвят и всяка подготовка изглежда безсмислена, тъй като AI ще прочете по лицата ни, ако за нещо не сме откровени”.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини