Откриха протеин, който отговаря за ефекта от тренировките

Независимо дали става дума за бързо ходене в парка или тренировки с висока интензивност във фитнеса, упражненията са полезни за тялото. Сега учени откриха, че един протеин постига същия ефект както добрата тренировка, без помръдване на нито един мускул.

Изследователи от Университета на Мичиган, изучаващи клас естествено срещащ се протеин, наречен сестрин, са открили, че той може да имитира много ефекти от упражненията при мухи и мишки. Резултатите в крайна сметка могат да помогнат на учените да се борят с загубата на мускули поради стареене и други причини.

„Изследователите по-рано забелязват, че Сестрин се натрупва в мускулите след упражнения“, казва д-р Мюнджин Ким, доцент в катедрата по молекулярна и интегративна физиология. Ким работи с професор д-р Джун Хи Лий, и екип от изследователи искали да научат повече за явната връзка на протеина с упражненията. Първата им стъпка била да насърчат куп мухи да тренират.

Изследователите се възползвали от нормалния инстинкт на мухите Drosophila да се изкачват и излизат от епруветка и разработили бягаща пътечка за тях. Използвали я да тренират мухите в продължение на три седмици. След това сравнили способността да бягат и летят на нормални мухи с тази на модифицирани мухи, които не могат да произведат сестрин.

"Мухите обикновено могат да работят около четири до шест часа в този момент и нормалните способности на мухите се подобряват през този период", казва Лий. "Мухите без сестрин не се подобриха с тренировки."

Когато увеличили нивата си на сестрин в нормални мухи, учените открили, че способностите им надминават тези на тренирани мухи, дори без упражнения. Всъщност мухите със свръхекспресиран сестрин не развивали по-голяма издръжливост при упражняване.

Благоприятните ефекти на сестрина включват повече от просто подобряване на издръжливостта. При мишки без сестрин липсвал подобреният аеробен капацитет, подобрено дишане и изгаряне на мазнини, които обикновено са свързани с тренировките.

Учените предполагат, че сестрин да може да координира тези биологични дейности, като включва или изключва различни метаболитни пътища, което важно за постигане на ефект от упражненията.

Д-р Пура Муньоз-Кановес от университета Pompeu Fabra в Испания демонстрира, че специфичният за мускулите сестрин може също да помогне за предотвратяване на атрофия в обездвижен мускул. "Това независимо проучване отново подчертава, че самият сестрин е достатъчен да доведе до много ползи от физическото движение и упражненията", казва Лий.

Може ли скоро да се появят добавки със сестрин? Не съвсем, казва Лий. "Молекулите на сестрина не са малки, но ние работим за намирането на малки молекулни модулатори на сестрин."

Освен това, добавя Ким, учените все още не знаят как тренировките произвеждат сестрин в тялото. "Това е много критично за бъдещото изследване и може да доведе до лечение на хора, които не могат да упражняват."

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини