Реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат

Нов имунизационен календар влезе в сила от началото на тази година. С промените реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат.

Предвидено е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш.

Ваксината срещу варицела става препоръчителна.Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 000 души и при 0,5% има усложнения. Това е немалък брой на деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая, уточни епидемиологът.

По думите му в повече развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар.

За туберкулозата Ангел Кунчев коментира пред бТВ, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а ние бяхме единствените, които имаха пет приема след проба манту. Това не водеше до по-голям имунитет, а за повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати, уточни епидемиологът.

Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приема на пневмококовата ваксина за децата до 6- месечна е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още д-р Кунчев.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини