Нова криза в Перник - препоръчаха деца, болни и възрастни да не излизат заради серен диоксид във въздуха

Опасно високи нива на серен диоксид са измерени рано тази сутрин във въздуха в Перник. Заради замърсяването местната екоинспекция (РИОСВ) издаде препоръка деца, възрастни хора и хора със заболявания на дихателната система да не излизат навън.

Информацията бе публикувана на страницата на РИОСВ и препратена до медиите.

В центъра на града в три последователни часа днес е имало превишение на алармения праг за серен диоксид (500 мкг/куб.м). Превишението е регистрирано в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999,13 мкг/куб.м е регистрирана в 07.00 ч.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, посочват от РИОСВ. Затова препоръката към тях е да не напускат домовете си или работните помещения, да затворят прозорците, да избягват физическа дейност и да не се провеждат часове по физкултура на открито.

"При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа", съобщават още от екоинспекцията в града.

Оттам посочват, че причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работата на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ:

Към 12 ч днес нивата на серен диоксид са нормализирани, съобщиха за OFFNews от РИОСВ-Перник. Препоръката да не се излиза на открито отпада.

Оттам допълниха, че това е първият случай на замърсяване със серен диоксид, регистриран в града.

Очаквайте подробности.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    1 0
    16:26, 15 яну 2020
    Наистина са корави Перничани,по всякакъв начин се опитват да ги затрият,но те все още оцеляват.Лошото е че забравиха за винкело,с него всичко щеше да се нареди.
Последни новини