Очите на пациенти на лъчетерапия наистина святкат, показват кадри

Пациенти на лъчева терапия съобщават, че виждат светкавици пред очите си по време на лечението, дори когато очите им са затворени. Сега тази дългогодишна мистерия може би е била разрешена, след като този странен ефект за първи път бе заснет с камера.

Според ново проучване вътре в окото се произвежда достатъчно светлина, за да предизвика тези зрителни усещания. Познат като лъчение на Черенков или радиацията на Черенков, това е същият ефект, който кара водата в ядрените реактори да свети синьо.

В окото стъкловидната течност или прозрачния гел генерира светлина, когато през него премине лъч радиация при лъчетерапията и изследователите имат преки доказателства за това. Откритието може да помогне за подобряване на бъдещите лъчетерапии и за по-лекото приемане от пациентите на тези мигащи светлини.

"Най-новите ни данни са вълнуващи, защото за първи път е заснета светлинна емисия от окото на пациент, подложен на лъчетерапия“, казва биомедицинският инженер Ъруин Тендлер от колежа в Дартмут. "Тези данни са и първата инстанция на доказателства, пряко подкрепящи, че има достатъчно светлина, произведена вътре в окото, за да предизвика зрително усещане и че тази светлина наподобява излъчването на Черенков."

За да намери директни доказателства, екипът зад новото проучване използва специална система за образна диагностика, наречена CDose. Специално създадена за улавяне на светлинни емисии по време на лъчетерапия, както при животни, така и при хора, CDose даде възможност на изследователите да видят светлина, идваща от очите - нещо, което обикновено е много трудно да се открие.

Изследваният пациент наистина съобщава, че вижда светлинни проблясъци по време на експеримента. Последващи тестове върху очите на свине потвърдили състава на светлината и така тя била идентифицирана като радиация на Черенков.

Резултатите могат да позволят да се подобрят бъдещите лъчетерапевтични техники. Съществува и връзка между това дали пациентите виждат светкавици и дали впоследствие имат загуба на зрение.

"Въпреки че теориите за пряка стимулация на нервите, сцинтилацията на лещата и свръх слабите биолуминесцентни фотони не могат да бъдат изключени, изглежда ясно, че производството на светлина от Черенков в окото е количествено измеримо и значимо", заключават изследователите.

Изследването е публикувано в International Journal of Radiation

Ефект на Черенков или излъчване на Черенков се нарича излъчването на светлина, когато заредена частица се движи през среда със скорост, по-голяма от фазовата скорост на светлината в тази среда.

Най-често това се наблюдава като синьо светене в прозрачни течности при преминаване през тях на електрони с висока енергия (гама лъчение). Характерното „синьо сияние“ в басейните с отработено ядрено гориво и в активните зони на реакторите с тежка вода се дължи на ефекта на Черенков. Явлението е наречено на откривателя му - руския физик Павел Алексеевич Черенков, който получава Нобелова награда за физика през 1958 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини