Тъмната страна на балансирането на камъни

Изглеждат удивително. Ще ги откриете навсякъде в интернет: изображения на скали и камъни подредени в сложни, понякога противоречащи на гравитацията купове.

Зрелищните изображения обикновено включват удивителна природа като фон и провокират почти мистично усещане за спокойствие. Но явлението си има и тъмна страна.

Миналата година учените започнали да откриват подобни купове и в хабитатите на редица застрашени животни.

Проблемът бива повдиган от природозащитниците от години – когато хората пренареждат скалите, на които са се натъкнали – на плажа, в гората, в пустинята или другаде – те не осъзнават, че това не са просто камъни.

Привидно безжизненият камък, който просто си лежи в пясъка или на речното дъно, може да е неразривна част от хабитата на животното. Намесата в него, в името на добрата снимка, може би излага на риск създанията, а вероятно и цели видове.

За разлика от грамадите – големи купове скали, използвани от хората като монументи и маркировка още от древни времена – съвременният бум на подредбата на камъни в социалните мрежи има чисто естестическа цел.

Подредбата на камъни е начин бързо да оставите своя отпечатък. Хората качват снимките в Инстаграм, като вид изявление: “Бях там и направих това”.

Подобно поведение може да изглежда безобидно, но не е съвсем безвредно за видовете, които изграждат домовете си в скални ниши, като камъните осигуряват закрила от климатичните условия и защита от хищници.

Част от застрашените видове живеят в миниатюрни колонии в скалите, и една привидно невинна подредба на камъни може да направи колонията нежизнеспособна.

Според учените проблемът се запазва дори когато добронамерени хора заменят взетите скали, защото дори най-малката промяна може да е достатъчна да обезпокои животните, на които може да се наложи да изоставят хабитата си.

Сред другите проблеми е почвената ерозия, защото преместването на скали разкрива почвата отдолу и тя става по-податлива на отмиване, което застрашава развиващите се в нея организми.

Явлението заплашва и водните животни.

Преместването на камъни от речното дъно обезпокоява екосистемите, защото много видове снасят яйцата си в пукнатините между скалите, които също могат да бъдат отмити или да станат жертва на хищници.

Макар природозащитиците да разбират, че повечето хора нямат лоши намерения и просто искат да направят хубава снимка, е време да осъзнаят реалността – че действията им могат да навредят на природата, чиято красота се опитват да запечатат в изображението.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини