0 °C

Колко полезен е хлябът с квас?

Хлябът с квас притежава специфичен кисело-сладникав вкус, поради който е предпочитан от някои. Не е хлябът, с който сме свикнали, но определено се оказва по-полезен от традиционно предлагания в магазините.


Хлябът с квас е по-здравословен и най-подходящият вариант в случай на храносмилателни проблеми. Въпреки  процеса на печене ферментиралата течност, използвана за направата му има своя принос за подобряване на чревния микробиом. 


Гастроентерологът д-р Уил Булсевич споделя пред Bustle.com, че хлябът с квас е най-добрата форма на белия хляб. Оказва се, че при производството му заради наличието на ферментиралия продукт се получава естествено редуциране на глутена. Квасът играе и роля за промяна на биоактивността на съдържащи се в брашното съставки. Получават се повече фибри, което влияе положително на чревното здраве и състава на микрофлората, като стимулира растежа на полезните чревни бактерии


Наличието на ферментирал продукт в състава на хляба му придава специфичен вкус, което се постига естествено, без да се добавят други подобрители, от които по принцип страда здравето. 


Разбира се, големият недостатък на квасения хляб е, че е тестен продукт. Заради високата консумация на тестени продукти на човека днес сме се лишили от достатъчен прием на фибри, което вреди на здравето ни като цяло. Рафинираните въглехидрати, каквото е брашното, се усвояват прекалено бързо от тънките черва. В резултат се губи част от състава на естествената чревна микрофлора и се повишава присъствието на микроорганизми, които обичат въглехидрати и имат отношение към появата на възпалителни процеси. 


Естествено, хлябът с квас не може да има същия полезен ефект както ферментиралите храни, тъй като лактобактериите например се губят в процеса на печене.


При приготвянето на хляба се образува млечна киселина, която разгражда фитиновата киселина, което е страхотен плюс. 


Защо? Фитиновата киселина са съдържа естествено във зърната, не позволява покълването им. Фосфорът в това съединение е неусвоим за организма. Освен това тя има висока химическа активност и се свързва лесно с минерали като мед, калций, цинк, желязо и др. , тоест потиска тяхното абсорбиране. Така губим полезните елементи, дори ако сме се погрижили да си ги набавим с храненето. Ензимът фитаза, който разгражда фитиновата киселина е неустойчив и имайки предвид че не се синтезира от организма ни създава условия на недостатъчност, което е в ущърб на чревното здраве. 

 

Най-добрият вариант на хляб с квас е замесеният с пълнозърнесто или ръжено брашно. И при двата вида се образуват широк спектър от полезни за червата субстанции, като есенциалните верижно разклонени аминокиселини BCAA (branched-chain amino acid). Това са комбинации от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – левцин, изолевцин и валин, които по един или друг начин влияят на мускулното здраве. 

 

Трябва да се отбележи, че това как и дали квасеният хляб действа положително на чревния микробиом е много индивидуално. Изследвания показват, че чревното здраве при половината от хората се повлиява положително при неговата консумация, но за останалата половина белият хляб от магазина се оказва по-добрият вариант. Експертите предполагат, че това се дължи на особеностите на чревната микрофлора при всеки, както и зависи от други персонални фактори. Във всички случаи обаче закуската от фалийка пълнозърнест квасен хляб с резенче авокадо е приятел на червата ни. 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини