12 °C

Колко полезен е хлябът с квас?

Хлябът с квас притежава специфичен кисело-сладникав вкус, поради който е предпочитан от някои. Не е хлябът, с който сме свикнали, но определено се оказва по-полезен от традиционно предлагания в магазините.

Хлябът с квас е по-здравословен и най-подходящият вариант в случай на храносмилателни проблеми. Въпреки  процеса на печене ферментиралата течност, използвана за направата му има своя принос за подобряване на чревния микробиом. 

Гастроентерологът д-р Уил Булсевич споделя пред Bustle.com, че хлябът с квас е най-добрата форма на белия хляб. Оказва се, че при производството му заради наличието на ферментиралия продукт се получава естествено редуциране на глутена. Квасът играе и роля за промяна на биоактивността на съдържащи се в брашното съставки. Получават се повече фибри, което влияе положително на чревното здраве и състава на микрофлората, като стимулира растежа на полезните чревни бактерии

Наличието на ферментирал продукт в състава на хляба му придава специфичен вкус, което се постига естествено, без да се добавят други подобрители, от които по принцип страда здравето. 

Разбира се, големият недостатък на квасения хляб е, че е тестен продукт. Заради високата консумация на тестени продукти на човека днес сме се лишили от достатъчен прием на фибри, което вреди на здравето ни като цяло. Рафинираните въглехидрати, каквото е брашното, се усвояват прекалено бързо от тънките черва. В резултат се губи част от състава на естествената чревна микрофлора и се повишава присъствието на микроорганизми, които обичат въглехидрати и имат отношение към появата на възпалителни процеси. 

Естествено, хлябът с квас не може да има същия полезен ефект както ферментиралите храни, тъй като лактобактериите например се губят в процеса на печене.

При приготвянето на хляба се образува млечна киселина, която разгражда фитиновата киселина, което е страхотен плюс. 

Защо? Фитиновата киселина са съдържа естествено във зърната, не позволява покълването им. Фосфорът в това съединение е неусвоим за организма. Освен това тя има висока химическа активност и се свързва лесно с минерали като мед, калций, цинк, желязо и др. , тоест потиска тяхното абсорбиране. Така губим полезните елементи, дори ако сме се погрижили да си ги набавим с храненето. Ензимът фитаза, който разгражда фитиновата киселина е неустойчив и имайки предвид че не се синтезира от организма ни създава условия на недостатъчност, което е в ущърб на чревното здраве. 

Най-добрият вариант на хляб с квас е замесеният с пълнозърнесто или ръжено брашно. И при двата вида се образуват широк спектър от полезни за червата субстанции, като есенциалните верижно разклонени аминокиселини BCAA (branched-chain amino acid). Това са комбинации от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – левцин, изолевцин и валин, които по един или друг начин влияят на мускулното здраве. 

Трябва да се отбележи, че това как и дали квасеният хляб действа положително на чревния микробиом е много индивидуално. Изследвания показват, че чревното здраве при половината от хората се повлиява положително при неговата консумация, но за останалата половина белият хляб от магазина се оказва по-добрият вариант. Експертите предполагат, че това се дължи на особеностите на чревната микрофлора при всеки, както и зависи от други персонални фактори. Във всички случаи обаче закуската от фалийка пълнозърнест квасен хляб с резенче авокадо е приятел на червата ни. 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини