Община Кърджали е с най-голям брой пътуващи деца и ученици

88 755 малчугани пътуват до детска градина или училище в съседен град или село. Това сочи справка на министерството на образованието за малчуганите, за които е осигурен безплатен транспорт през учебната 2019/2020 г.

Спрямо 2014/2015 обаче броят им е нараснал значително. Тогава те са били 65 125, като за последните 5 г. са се увеличили с 23 630. Ръстът е заради статута на средищно училище или забавачка, където трябва да има най-малко 10 пътуващи ученици, както и заради отлива на желаещи да живеят в школските общежития.

За учебната 2019/2020 г. са направени 4921 маршрута. От тях най-дългият е 80 км. Той е в община Елхово и има общо 6 спирки - Елхово – Голям Дервент - Лалково - Раздел - Маломирово - Елхово – Маломирово, сочи справката на МОН, предоставена на „Монитор“.

Най-често пътуващите хлапета се придвижват със собствен транспорт – 2127 от всички маршрути. Най-малко пък са избрали таксиметров превоз – 19.

С най-голям брой на пътуващите деца и ученици пък е община Кърджали. Началникът на образователния инспекторат Гроздан Колев обясни, че най-често това са малчугани от първи до седми клас. Учениците пътуват чрез транспортна схема – маршрутни разписания, организирани от всяка община.

„За целта се сключват договори между общините и фирми превозвачи“, обясни начина на работа Колев. Той допълни, че в община Кърджали има и 11 училища със собствени автобуси.

Половината от възпитаниците на Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали са пътуващи ученици, обясни директорката на школото Недялка Кюпрюджиева.

За да пътуват обаче, те не използват училищни автобуси, а различни транспортни схеми на общината, личен или споделен транспорт.

„Нямам автобус, но сме пожелали, защото нямаме капацитет да го съхраняваме, не можем да наемем и шофьор. Затова предпочитаме общинска фирма“, обясни причината Кюпрюджиева.

Тя сподели, че не среща проблеми при организацията на транспорта на нейните възпитаници.

„Има само единични случаи на родители, които искат да сменят транспортната схема на автобуса, тъй като той не минава точно покрай улицата, на която живеят“, заяви директорката на Средно училище „Йордан Йовков“.

За последните 15 години възпитаниците в школото са се увеличили, но броят на пътуващите е намалял.

„Преди привличахме учениците с осигурен транспорт, но вече училището достигна капацитета си и пренасочваме парите по столовото хранене, за да поевтинее“, уточни Кюпрюджиева.

Средно по около 1/3 от учениците от професионалните гимназии в Пловдив пътуват всеки делничен ден от и за училище. Това са младежи от околните населени места, отдалечени между 5 и 15 километра от областния център.

Транспортът им е чрез междуградски автобуси и е редовен. Учениците от по-отдалечени населени места, като например Раковски, пък ползват железниците.

„Трудно ни е, но няма друг начин, защото родителите ни са на работа“, споделят децата.

Във Великотърновска област около 80% от учениците от малките населени места, където вече няма училища, пътуват до съседните по-големи села или до градовете със служебен транспорт. За повечето от тях проблемът е решен, като те ползват училищния автобус на школото, в което учат.

Този автобус сутрин минава и ги прибира, а след приключване на учебните занятия ги връща обратно по населените места. Другият често използван начин е чрез транспортна фирма, с която училището има сключен договор. Там всеки ден различен шофьор с различен автобус минава по определен маршрут, включващ 5-6 и повече села, събира децата оттам и ги кара до града, където учат.

По този начин се процедира в общините Елена, Златарица и Лясковец. Сравнително малко са родителите, които предпочитат да карат всеки ден децата си с кола на училище. А почти няма случаи ученици да пътуват с влакове.

На територията на община Стара Загора пътуват 1950 деца от околните села, за всички има организирани автобуси или са им издадени съответните безплатни карти.

Таксита возят малчугани в Добрич

В извозването на ученици в самия Добрич са впрегнати и таксиметрови шофьори, научи „Монитор“. Това се отнася за живеещи в друг район на учебното заведение.

Въпреки че децата до 7-и клас ползват безплатни карти за градски транспорт, родителите предпочитат да се групират с други и да ангажират един и същ таксиметров шофьор, който по график всеки ден води и прибира децата от училище срещу заплащане.

2357 пък са пътуващите ученици в област Добрич от всички общо 14 926 учащи, показва справка в РУО. С училищни автобуси пътуват 1030 ученици, с обществен транспорт, заплатен от училището – 535, с междуселищен транспорт – 792.

Най-много са пътуващите от първи до 7-и клас, и то предимно по селата. 7 са ученическите автобуси, които извозват ученици в различните населени места по транспортни схеми, изготвени от общините на територията на областта. Пътуващите ученици винаги са придружавани от един или двама възпитатели, които пътуват с тях до крайната точка на маршрута.

С личен транспорт пък пътуват учениците от най-близките села до Добрич, където няма училище, а родителите предпочитат вместо средищно или обединено училище, учебно заведение в областния център и водят и вземат детето си всеки ден.

Столични учебни заведения с вътрешни транспортни схеми

В София няма училища, които да ползва жълтите училищни автобуси, предоставяни от просветното министерство, обясни шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Голям процент от възпитаниците обаче използват градски транспорт, за да стигнат до школото, в което се обучават.

Поради тази причина пък и Столична община предоставя карти за транспорт на преференциални цени. В София обаче има и школа, които са предпочели сами или с помощта на своите училищни настоятелства да организират вътрешен транспорт.

Така те сами определят маршрута, по който да върви автобусът и да прибира безопасно и бързо децата. Тази схема се прилага в Национален учебен комплекс по култура, 134 СУ „Димчо Дебелянов“ и 139 ОУ „Захарий Круша“, даде за пример Кастрева.

За да не пътуват всеки ден до школото си, шефката на образователния инспекторат съветва при приема за първи клас родителите да не пренебрегват принципа на уседналост и да избират за своето дете училище в близост до дома им.

Варненски гимназисти се перчат с лични возила

Голяма част от учениците от горните курсове във Варна ходят масово на училище със собствен транспорт. Улиците около професионалните гимназии по механотехника и електротехника, хуманитарната и математическите гимназии са превърнати в паркинги, пълни с всякакви марки и модели автомобили, повечето евтини трошки. Не са изключения и „мамини детенца“, возени до училище с лъскави лимузини от родителите си и дори от личен шофьор.

По-голямата част от учениците във Варна обаче ползват масово градския транспорт, установи наша проверка в морския град.

Една от причините е, че от 20 октомври 2019 г. ученици и студенти във Варна се возят по-евтино. Срещу 15 лв. на месец ползват всички линии в чертите на града вместо досегашните 21 лв. Това се отнася и до тези, които пътуват от малките населени места на общината до Варна.

Точно на спирка на градския транспорт бе пометена в края на миналата година на път за училище 14-годишната ученичка Симона Петрова.

Тя бе откарана в тежко състояние и в изкуствена кома в МБАЛ „Света Анна“ и настанена в реанимацията с тежка черепно-мозъчна травма, травма на гръдния кош и крайниците.

Във Варна учат и деца от съседни общини, които ползват жп транспорт, като цената на картата им е 1 лев, но се заплаща 50% от стойността на билета. Така цената за месец понякога е по-висока, отколкото да се наеме квартира в града, както постъпват някои родители.

http://www.cross.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини