14-метрови вълни връхлетяха Майорка, морска пяна заля каталонски град (видео)

Бурята Глория удари Испания, като силата ѝ достигна тропическите урагани.

Основният удар на стихиите падна на брега на Средиземно море и Балеарските острови. На 21 януари в Майорка са регистрирани рекордни вълни с височина 14,22 метра, съобщи Majorca Daily Bulletin. В интернет се появиха множество видеоклипове с гигантски вълни, които покриват жилищни сгради и хотели и влачат коли по улиците.

Чeтирима са загинали вследсвие бурята, съобщи DW. Двама души са починали от хипотермия в близост до Валенсия, мъж в Авила мъж е бил ударен в главата от керемида  му съборен от силня ветър. 

Стотици хиляди останаха без ток в североизточната част на Испания във вторник.

В същия ден в Каталония, в град Тоса де Мар, местните жители се натъкнаха на друго рядко природно явление. Силната буря и вятърът превърнаха морската вода в гъста пяна, която заля улиците на града. В някои райони височината на пяната достига 80 сантиметра.

Според метеоролозите бурята Глория се оказа най-силната по тези места в цялата история на наблюденията. Тя вече счупи няколко природни рекорда. В провинция Валенсия са регистрирани най-високите вълни в западното Средиземноморие - средната височина на вълната за 30 минути е 8,44 метра, а максималната височина е 13,5 метра. Предишният рекорд е поставен от 2017 г., тогава средната височина на вълната достигна 6,45 метра.

В Гандия по време на бурята Глория беше регистрирано най-високото морско ниво - за три дни то се повишило с 80 сантиметра.

Рекордно количество сняг падна за няколко дни в провинция Кастелон, както и в Теруел.

Бурята Глория вилнее в Испания от неделя и достигна Южна Франция във вторник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини