Чакат се резултатите от пробите за грип в Хасково

Изображение 1 от 4

    Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в Хасково. Проба е изпратена и днес, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция. Според данните, увеличават се случаите на остри респираторни заболявания, но засега няма доказан случай на грип.

    Заместник-директорът на РЗИ-Хасково Станимира Тананова потвърди, че броят на болните от ОРЗ е скочил за последните 24 часа. Последните данните от сантинелното наблюдение, които се подават от джипитата в областния град и обхващат 10 % от населението, обаче тепърва ще се обобщават за тази седмица.

    Според наличната информация, болните от ОРЗ през втората седмица на месеца в Хасково са били 143 души на 10 хил. души, а през третата седмица- от 13 до 19 януари, болните са вече 182 на 10 хиляди души население.

    Факт е, че имаме увеличение за заболеваемостта, но засега няма нищо сериозно. Нямаме потвърдени случаи на грип до момента, уточни д-р Тананова. Тя припомни, че нормата за обявяване на грипна епидемия е 239 болни на 10 хиляди население.

    По неофициални данни много от класовете в училищата в Хасково са вече на половина заради отсъстващи поради болест деца.

    Главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев обясни, че тази година грипът у нас атакува първо децата и юношите, затова в много райони заболеваемостта не е толкова висока, но пък класните стаи са празни.

    Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията, в които се събират повече хора, мерки за повишаване на имунния статус, са най-често даваните съвети като превенция срещу грипа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Не
      Недоволство
      37 -5
      16:05, 22 яну 2020
      Нека се разболеят всички и тогава да се сетят да обявят епидемия! Все пак трябва да дадем сумати пари в аптеките за лекарства, уви така е устроена държавата ни...
      • До
        доволство
        7 -5
        16:41, 22 яну 2020
        Епидемия се обявява, когато заболелите надхвърлят 2% от населението.
    • 2
      Ng
      NGFNGF
      27 -4
      16:43, 22 яну 2020
      Те тия от РЗИ им се налага два пъти в годината да работят и никаква не я вършат.
    • 3
      До
      До мрънкачите
      10 -20
      17:00, 22 яну 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • У
        У
        2 -1
        09:30, 23 яну 2020
        Недоволни от лекари има, но в случая не става въпрос за това. Опашките пред лекарските кабинети са пълни, чака се с часове за да те прегледат. Въпроса е точно този, че никой не носи маска, всеки става контактен, децата се разболяват по мужду си в градините или училищата. Много родители решават да не пуснат децата си, само и само да ги предпазят, но след това детето ако не ходи на училище аз сама трябва да му преподавам взетия материал, защото съответно те го преподават в най-добрия случай на половината от класа, защото всички други са болни!
    • 4
      Ха
      Хасковлия
      20 0
      17:11, 22 яну 2020
      Статистиката е грешна. Имам 4 човека роднини които заминаха в Западна Европа да работят, обаче по личните карти имат хасковска регистрация. Затова има разминаване по документи и статисктика и реално положение. Докато държавни служители ще си гледат работа формално, все ще сме така, болни и без вода...
      • Гр
        Грешни сме ние
        3 -1
        08:25, 23 яну 2020
        Ами тея твоите роднини случайно да са чули, че трябва да си сменят адресната регистрация като заминат или някой със стъклено кълбо трябва да познава кой къде е отишъл ?
    • 5
      Д-
      д-р Радева
      13 0
      19:02, 22 яну 2020
      Истината не някъде по средата! Много от работещите предпочитат да изкарат грипа на крак по ред причини и обикновено статистиката се попълва с отсъствията в клас. И болен прихванал грип кашляш и кихаш на работното място в автобуса или в магазина с заразява в геометрична прогресия другите около него ! А много рядко са тези които ще си купят и поставят предпазна маска.
      А тези бюрократи от РЗИ, не да ни цитират статистика-стъкмистика, а да засилят превантивни и разяснителни мерки с цел предпазване и намаляване на двата щама грип и ако не броим новия китайски щам!
    • 6
      Ми
      Мия
      12 0
      21:38, 22 яну 2020
      А това, че в класните стаи има по 5-6 ученика, а учителите трябва да вземат материал, който преподават само на 1/4 от класовете... Или, че в градините групите са смесени, отново заради големия брпй отсъстващи деца и учители
      Или, че тъкмо оздравее двтето и ае върне в училище/градина и пак е заразено от деуги деца,работи който тепърва св разболяват?
      Драги ми работещи в РЗИ, не би ли следвало да се вземат мерки, преди да стигнем нормата за обявяванена епидемия?! Не следва ли като има толкова отсътващи ученици, които изтърват материал, вече 2ра седмица да се преустанови учебния процес?
    • 7
      Бу
      бубето
      3 -1
      22:20, 22 яну 2020
      към всички които прочетоха статията как от РЗИ или другите институции знаят че идва грипа ха отговорете на въпроса ми да ви видя сега
    • 8
      Как ти е въпросчето бубе?
      Между другото цената на свинското е поскъпнало и това какво общо има със свинския грип?
    • 9
      Ре
      Реалист
      6 0
      00:35, 23 яну 2020
      У селото наречено Хасково все се чакат пробите...
      Срам, у наше село да няма една лобаратория де да определи неква проба?
      Дано, докато дайдат резултатите, да не сме умряли...
      Инак, всичко е стабилно, живеем си доволно в стабилността на държавата на Бойко, вземаме си по 1200 лв. заплати, радваме се на стабилно здравно обгрижване, ядем си полско, испанско и френско свинско по 12 лв. килото, турски доматки по 5 лв. килото и си се кефим от живота.....
    Последни новини