Държавната дума на Русия прие на първо четене промените в конституцията

Държавната дума на Русия прие на първо четене внесения от президента Владимир Путин законопроект за поправки в конституцията на страната, информират ТАСС и други медии.

Законопроектът е приет единодушно. За него са гласували 432 депутати, няма против и въздържали се. 

Промените предвиждат разширяване на пълномощията на парламента, Конституционния съд на Русия, забрана на висши държавни лица да имат двойно гражданство, ограничаване на президентските мандати до два, приоритен на конститруцията над международното право и мерки срещу демографската криза

След приемането на законопроекта от парламента, той ще бъде подложен на общоруски вот, процедурата за това гласуване се разработва в момента.

Путин внесе в Думата законопроекта за измененя в руската конституция в понеделник, 20 януари, а плана си за промени в основния закон той обяви на 15 януари в обръщение към Федералното събрание. Говорителят на президента Дмитрий Песков обясни бързината на конституционната реформа, че с това, че всякакви инициативи на държавния глава се изпълняват в приоритетен ред.

Държавната дума даде на федералния съвет, правителството, конституционния и върховния съд, както и на ластите на регионите само ден за каквато е да обратна връзка относно измененията. Всички фракции в Думата - Единна Русия, Либерално-демократическата партия, Комунистическата партия и Справедлива Русия, заявиха, че ще подкрепят законопроекта на първо четене.

Второто четене на законопроекта може да се състои в средата на февруари.

След приемането на измененията ще трябва да се изменят повече от 30 федерални закона, а също така ще е необходимо да се приеме закон за Държавния съвет, каза председателят на Думата Павел Крашенников. Законът за процедурата за изменение на Конституцията също ще трябва да бъде коригиран, допълни депутатът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини