България насърчава преките китайски инвестиции в производството на иновативни продукти

„България подкрепя и високо оценява Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа („17+1”). Смятаме я за много важен механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите и културните контакти между двете държави.“ Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, цитирана от Правителствената пресслужба, на среща с посланика на Китай у нас Дун Сяодзюн. Двамата обсъдиха резултатите от проведената наскоро в Пекин 17-ата сесия на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество.

България изразява интерес към участие в инициативата „Един пояс, един път“ чрез реализиране на инфраструктурни проекти в страната ни, подчерта българският вицепремиер. Тя посочи, че българското правителство насърчава увеличаване на преките китайски инвестиции в модерни предприятия за производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на „зелената“ икономика и батерии, електромобили и електробуси.

На свой ред посланик Дун Сяодзюн изтъкна готовността на Китай активно да работи за реализирането на договореностите, отразени в протокола от 17-ата сесия на Междуправителствената смесена комисия. Той отбеляза, че отношенията с България винаги са били обект на сериозен интерес и се надява те да се задълбочат.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини