Мъртвите говорят: Пресъздадоха гласа на 3000-годишна мумия

Изследователи отпечатаха реплика на гласовия апарат на древноегипетския писар Несямун и макар да е кратък, аудиоклипът по-долу е първата реконструкция на древен човешки глас. 

Учените отдавна използват фосилни доказателства, ДНК анализи и компютърни модели в опити да нарушат мълчанието на далечното минало. Сега 3D технологията за принтиране и сканиране на тялото ни показа как е звучал гласът на сравнително млад артефакт: мумията на повече от 3000 години на древен египтянин на име Несямун.

Резултатите са публикувани в четвъртък в Scientific Reports.

През 2013 г. Дейвид Хауърд (David Howard), електронен инженер, сега в Кралския Лондонски университет, демонстрира модел на „орган на гласовия апарат“, който възпроизвежда гласови звуци чрез 3D отпечатана реплика на ларинкса. Устройството привлича вниманието на Джон Скофийлд (John Schofield), археолог от Университета в Йорк, Англия. „Седях там и се чудех дали някой може да използва тази технология, за да създаде глас от далечното минало, при условие че важната мека тъкан на устната кухина остане непокътната“, разказва Скофийлд.

В повечето трупове, разбира се, меките тъкани бързо се разпадат. Но мумифицирането може да запази тези структури в продължение на хиляди години. Такъв е случаят с Несямун, който е работил като писар и свещеник в храма в Карнак по време на управлението на Рамзес XI, починал в средата на 50-те си години и останал да почива като мумия преди повече от три хилядолетия. Изследователите изучават тялото му, след като за първи път е разкрито през 1824 г., а понастоящем останките му се намират в градския музей в Лийдс в Англия, където екип, ръководен от Хауърд и Скофийлд, използва компютърни томографски изследвания, за да изследва ларинкса и гърлото му. Изследователите откриват, че е останала достатъчно мека тъкан, от която да се вземат размерите на дихателните му пътища от ларинкса до устните. Сканирането им позволява да възпроизведат гласовия апарат в компютърен модел, който след това да могат да отпечатват с 3D принтер.

След това с помощта на 3D отпечатания модел на дихателните му пътища изследователите синтезират гласа на Несямун и го свързват с електронен ларинкс, изкуствена гласова кутия, която осигурява източника на звука. 

Полученият аудиозапис е кратък, но дава усещането за това как може да е звучал този древен египтянин. 

Въз основа на надписите на ковчега на Несямун и предметите, с които е погребан, изследователите знаят, че той е египетски свещеник и писар, който вероятно пее и говори с боговете като част от ритуалните си задължения.

СправкаSynthesis of a Vocal Sound from the 3,000 year old Mummy, Nesyamun ‘True of Voice’, D. M. Howard, J. Schofield, J. Fletcher, K. Baxter, G. R. Iball & S. A. Buckley Scientific Reports, 23 January 2020

Източник3-D Printing Gives Voice to a 3,000-Year-Old Mummy, Scientific American

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини