В България още не може да се диагностицира новия коронавирус

България все още, не разполага с възможности за диагностициране на коронавирус, но е в процес на осигуряване на реактиви. Това каза пред Радио „Фокус“ проф. Нели Корсун. Тя завежда лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” в отдел Вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести.

Съществуват основания за притеснения, тъй като доказаният нов коронавирус е генетически близък с познатия ни вирус, причинител на остри респираторен синдром, които през периода 2002 – 2003 г. причини пандемия в целия свят с голям брои болни и значителен брои починали пациенти, обясни тя. За сега източника на заразата е неизвестен, предполага се, че е животно и се допуска, че още е активен. Заразяването става както при другите грипни и респираторни вируси.

„За сега не е изяснено какъв е периодът на живот на вирусите в околната среда и човек може да се зарази. Има много неясноти по отношението на епидемиологията на инфекцията, но това е в процес на изясняване. Средният брой на хората, които могат да се заразят от даден човек е около 1,4 до 2,5, докато при сезонния грип този брой е 1,3. Начинът на заразяване е сходен на тази при грипа.

Проф. Нели Корсун каза още, че все още няма открити препарати със специфично антивирусно лечение и такива срещу самия вирус. Прилагат се препарати за симптоматично поддържащо лечение.

Китайският град Ухан, огнище на новия коронавирус, ще построи втора специализирана болница за лечение на пациенти, съобщи Reuters. Изграждането на болница, която ще има 1300 легла, се очаква да бъде готова до половин месец. Строителството на първата специализирана болница вече започна и ще приключи на 3 февруари.

Коронавирусът вече е убил 80 души и зарази повече от 2300 в световен мащаб.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини