Университетът в Шанхай е готов с проектоваксина за коронавируса

В болницата Дунфан към университета в Шанхай и китайската биотехнологична компания са одобрили проект по разработване на ваксина срещу коронавируса, която може да бъде създадена по-бързо от обичайното, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщения в китайските медии.

Учените възнамеряват да синтезират матрична рибонуклеинова киселина с няколко вида последователности от различни антигени (вещества способни да предизвикат имунен отговор). След това ще отделят ефективните сред тях и на тази основа ще могат да създадат образци на ваксина в рамките на 40 дни. Образците на ваксината ще трябва да преминат клинични изпитания и одобрение.

Междувременно в специално изявление от СЗО призоваха държавите, чиито граждани пребивават на територията на Китай, да не предприемат евакуация. По информация на Ройтерс ръководителят на организацията Тедрос Гебрейесус е изразил увереност в способността на Китай да се справи с профилактиката и контрола над епидемията. По-рано той се срещна с китайския външен министър Ван И. 

Препоръката на СЗО идва на фона на съобщения, че редица страни преговарят с Китай за репатриране на своите граждани, пребиваващи в Ухан.

Франция планира да изпрати самолет от Париж до Ухан в сряда, за да може да прибере своите поданици от провинция Хубей, съобщава „Ройтерс“. Русия също заяви, че преговаря с китайското правителство за евакуация на своите граждани в провинцията. Индия подготвя 423-местен Боуинг за изтегляне на гражданите си от опасната зона.

Япония, Южна Корея, Казахстан, Германия, Мароко, Испания също са в готовност да организират евакуация.

Българското посолство следи ситуацията заедно с дипломатите на други държави от Евросъюза и е готово да се включи в евакуация на европейски граждани, ако такава бъде организирана. САЩ изтеглят персонала на своето консулство в Ухан.

Хонконг обяви, че спира в четвъртък влака, свързващ града с останалата част на Китай. Ще бъдат отменени и полетите към Китай, както и автобусните линии. Тези мерки се предприемат в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини