Заразените с коронавирус може да са много повече, изчислиха хонконгски учени

Според изчисленията на лекари от хонконгския университет до 25 януари броят на заразените с вируса хора в Ухан е трябвало да надхвърли 75 хиляди души, въпреки че официално по това време са регистрирани само 2000 случая в целия свят.

Авторите на проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, твърдят, че коронавирусната епидемия се разпространява много по-бързо, отколкото се смята в момента.

Според тях всеки носител на 2019-nCoV средно заразява още 2–3 души с новия коронавирус, а общият брой случаи нараства експоненциално и се удвоява всяка седмица (6,4 дни).

Официалните данни на СЗО са много по-скромни - до 4 февруари по целия свят бяха потвърдени над 20 хиляди случая на болестта. Почти 99% от тях са регистрирани в континентален Китай.

Официалният брой смъртни случаи от коронавируса, според последните данни е 427, оздравели са 667 души.

След като анализират статистическите данни за вътрешните полети и железопътния транспорт, хонконгските учени правят извода, че всъщност до 25 януари почти хиляда преносители на коронавирус са можели да разпространят заразата от Ухан в други градове - преди всичко Чунцин, Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенжен.

Ако вирусът се разпространи там със същата скорост, "епидемията вече нараства експоненциално в няколко големи градове на Китай - със закъснение от 1-2 седмици от избухването в Ухан", предупреждават авторите на изследването.

Техните данни се потвърждават косвено от най-новите статистически данни на СЗО, тъй като досега броят на ново диагностицираните случаи продължава да нараства всеки ден.

В събота са потвърдени 2128 нови инфекции, в неделя - 2604, в понеделник - 2838.

Подобни прогнози бяха направени миналата седмица от американския изследователски център Bianco Research въз основа на данни за разпространението на коронавируса от 16 до 27 януари.

Нови огнища на инфекция
На 30 януари СЗО обяви огнището на коронавирус за извънредно положение от глобално значение, но не препоръча никакви ограничения за търговия или пътуване.

Според авторите на изследването такава значителна разлика между техните изчисления и официални данни може да се обясни с няколко фактора.

На първо място, това е сравнително дългият инкубационен период - до две седмици, когато човек, заразен с коронавируса, все още няма никакви симптоми, но вече е носител на болестта и може да зарази другите.

Освен това, дори след като пациентът посети лекар, е необходимо да се потвърди, че състоянието му е причинено от новия щам на коронавирус и това изисква лабораторни изследвания, които могат да отнемат още няколко дни.

В резултат Пекин, Шанхай и други големи китайски градове могат да се превърнат в нови огнища на вируса, предупреждават учените.

От друга страна, ако техните оценки за броя на случаите са верни, смъртната опасност от 2019-nCoV е доста преувеличена, а действителната смъртност сред заразените е значително по-малко от 1% от случаите.

За сравнение, по време на епидемията от SARS през 2003 г. смъртността е била около 9%. А коронавирусът на респираторния синдром в Близкия изток (MERS) през 2012 г., убиваше средно всеки трети пациент.

Коментари в сайта

Последни новини