Най-красивият мъж е Робърт Патисън

Пропорциите на лицето на 33-годишния Робърт Патисън са 92 процента близки до "идеалните", определени според златното сечение. Досега първото място принадлежеше на Джордж Клуни, но поради възрастови промени в пропорциите на лицето сега остава на пето място.

На второ място се класира актьорът Хенри Кавил, пропорциите на който съответстват на златното сечение 91,64 процента. Третото място заема Брадли Купър с 91 процента. Четвърти е Брад Пит с 90,51 процента.

Показателите за "идеално" лице са определени с помощта на най-новите компютърни технологии, обяви ръководителят на центъра за козметична и пластична хирургия в Лондон д-р Джулиан Де Силва (Джулиан Силва). Той използва тази математическа формула в работата си.

През октомври 2019 г. Де Силва обяви лицето на американския супермодел от палестински произход Бела Хадид за най-близко до идеалното. Пропорциите на лицето ѝ са 94,35 процента сходни със съвършенството. На второ място е певицата Бионсе, която получи 92,44 процента, а актрисата Амбър Хърд е трета - 91,85 процента.

Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Терминът „златно сечение“ е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за „идеалното човешко тяло“. То е било познато на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение е в основата на философските идеи на Питагор. Египетските пирамиди и Партенонът са пример за използването на златното сечение в архитектурата. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини