Държавата още не е поискала официално от ОАЕ да ни върнат Васил Божков

Държавата все още не е направила постъпки пред Обединените арабски емирства (ОАЕ) Васил Божков да бъде върнат в България, за да се разследва като ръководител на организирана престъпна група за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари, а от вчера и за изнасилвания и подкупи.

Дипломацията, а не международното право ще бъде водеща в процедурата по екстрадиция на бизнесмена Васил Божков от ОАЕ, тъй като между двете държави няма договор в областта на наказателното право, стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Арестът на Божков бе официално потвърден преди 3 дни от главния прокурор. Все още не е ясно дали собственикът на Нове холдинг не се ползва с особен статут в емирствата.

Министерството на правосъдието чака комплекта документи от прокуратурата, които са изцяло на арабски език, а тя, от своя страна, има нужда от време, за да оформи доказателствения материал, поясни Кирилов. "Създали сме организация, имаме готовност. При получаване на искането ще осъществим процедурата по най-бърз начин" обеща Данаил Кирилов.

Министърът допълни, че за екстрадицията страната ни ще разчита главно на дипломатическите канали на външно министерство, тъй като законът в емирствата предвижда подобни процедури да се осъществяват единствено по дипломатически път. Очаква се да се включи и консулството ни в Абу Даби.

„Към настоящия момент, особено последните 2 г.,  анализът на двустранните отношения е изцяло положителен и той се дължи на множеството дипломатически действия, предприети от българска страна, включително и от премиера на републиката, вицепремиера Захариева и икономически делегации. Прогнозата е по-скоро положителна“, смята Кирилов.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини