4 °C

Георги бди в Димитровград над сеизмичната активност в България и света от 38 години. Земетресения от север, запад и юг

  Системни наблюдения на земетресенията в България започват през 1892 г., когато е основана Сеизмологичната служба към Централната метеорологична станция (ЦМС) в София.

  Георги Вълчев бди над сеизмологичната активност от 1982 година от сградата на първия планетариум на балканския полуостров, намиращ се в Димитровград  - Джордано Бруно, където е монтиран и сеизмографът за отчитане на земните трусове.

  Основната апаратура, с която в момента се работи е сеизмограф, който е амариканско производство с военна насоченост, който е монтиран през 1978 година в Димитровград. Сеизмографският апарат, който пише върху хартиена ролка, е свързан със сеизмомери, които се намират в подземните нива на сградата на планетариума. Те са монтирани върху 3-метров бетонен фундамент, от който тръгва сондаж на дълбочина до най-здравата скала под основите на сградата, като така се отчитат земните сеизмични колебания.

  Устройствата (сеизмоприемници) са поставени в 3 направления за вертикално отчитане и ориентирани в четирите посоки на земята - изток-запад и север-юг, а данните в днешно време се изпращат онлайн.

  В подземията на сеизмичната станция са складирани апарати, излезли от употреба преди 1978г., по-младият от двата сеизмографа е от 1903 година и при него технологията за регистриране е чрез фото-регистрация. Този апарат е руско производство - на приципа чрез трептението, уловено от сеизмичните събития, се записва чрез светлинен лъч, изпратен от огледала върху фото-лента. Този апарат е регистрирал Вранчанското заметресение, което се случва в 21:20 на 4 март 1977. Земетресението бе с магнитуд 7,4, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча, Румъния.

  Тогава държавната власт моментално е поискала информация за мястото на земетресението, магнитуд и продължителност, но заради технологията на фото-регистрация, димитровградските сеизмолози не могат да дадат бърза и точна информация, защото за да изведат данните от фото-регистратора е трябвало да промият и проявят фото-лентата на апарата, което отнема поне 30 минути. Данните от Димитровград се подават може би малко прибързано, разстоянието и силата, които изчисляват специалистите тук, са напълно точни, но бъркат посоката, от която идват вълните и обявяват, че земетресението се е случило в Албания, а не в Румъния. След това земетресение, държавата инвестира в по-съвременна техника и закупува и монтира американския апарат, който се използва и до днес.

  В подземните нива на сеизмичната станция се пази и друг, по-стар апарат, като при него технологията за регистрация е с писане от писец върху опушена лента, която след регистрирано събитие трябва да се лакира, за да не бъде размазан или изтрит записът върху нея.

  Георги продължава да бъде на страж за земетресения и регистрира всяко по-сериозно земетресение на планетата, като работи заедно с колежката си, сеизмологът Йонка Григорова. Георги Вълчев няма специалност сеизмология, той е учил за технически пощенски служител, но вече 38 години работи в местната сеизмологична станция.

  Димитровград не се намира в спокойна зона, той е в разломната област на река Марица, и земетресения се случват в съседните ни държави Турция, Гърция, Македония и Румъния. Като вчера 6 февруари, е имало регистрирано земетресение в Гърция с магнитуд 5.1 по Рихтер, а днес -  4.2, отново там.  Няколко силни земетресения имаше регистрирани на скоро и в Турция.

  Югоизточна Европа и средиземноморието са най-сеизмично активната част на Европа, като тук попадаме и ние.
  „Ако погледнем към картата на регистрираните земетресения през втората половина на септември 2019г. в Европа, ще видим, че те са предимно съсредоточени в Италия и в Югоизточна Европа”, посочва Фредерик Тилман пред Нешинъл Джеографик.

  Той обяснява това с придвижването на африканската континентална плоча на север – тя се приближава към Европа с по няколко милиметра годишно. Това води до сеизмично напрежение в целия регион, понеже част от Адриатическата микроплоча постепенно се подпъхва под Балканите. Ноевмври месец се случи заметресение с магнитуд от 6.4 по Рихтер в Албания, което взе много жертви и много разрушения.

  Най-разрушителното регистрирано заметресение на територията на България е Чирпанското. Първият трус е регистриран в 11 часа и 20 минути преди обяд на 14 април 1928 година с епицентър на около 8 км северозападно от Чирпан и с магнитуд 6,8 по Рихтер. Денят е Велика събота по църковния календар. След 4 дни, на 18 април в 21 часа и 20 минути вечерта, следва нов силен трус с подобен магнитуд (7,0 по Рихтер) и епицентър близо до Поповица.

  След първия трус са разрушени почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са железопътни линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите, за известно време изчезва Меричлерският минерален извор. Понякога вторият трус е наричан Пловдивското земетресение от 1928 г., поради големите разрушения, причинени от него на града. Една трета от Пловдив е разрушен.

  Двете земетресения засягат 1/7 от територията на България. Пострадали са над 240 села. Жертвите са 107 души, а ранените - 500. Земетресенията причиняват общо щети на стойност около 3,3 милиарда лева. Над 72 хиляди сгради са засегнати, като около 26 хиляди сгради от тях са разрушени, от които и 250 – църкви.

  В събота около обяд, когато става първият трус, много от хората са били извън домовете си, а децата в пролетна ваканция. Този факт спасява стотици човешки живота.

  В ситуация на земетресение най-страшна е паниката, казва и сеизмологът Йонка Григорова, и добавя, че жертвите се дават основно в суматохата, която настъпва. Затова трябва да се действа спокойно и последователно. Да се спазват правилата: да не се излиза навън по стълби, да не се качваме в асансьор, да не излизаме на тераса, ако сме навън, да сме на място далеч от сградите.

  „Няма срамно при земетресение да се скриеш под масата. Това място със сигурност е доста безопасно при такава ситуация и може да спаси живота ти“, добавя и Георги Вълчев.

  Съвременната наука все още не може да предскаже мястото и силата на заместресение, може да определи само вероятните зони.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Се
   Сеизмолог
   2 -12
   21:57, 7 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Же
    Жени
    7 -2
    23:25, 7 фев 2020
    Чета си аз и странно всичко разбрах, освен кога да очакваме земетресение, чета ти коментара и пак се връщам да намеря изречението и за мое учудване пак разбрах какво пише, чета коментара и се чудя аз ли съм толкоз проста, че го разбирам туй изречение или съм толкоз проста, че не разбирам коментара.
    Ако си разбрал какво ти пиша вземи и се поясни какво не си разбрал, че май не разбирам. Цитирай изречението което ти създава затруднения и тук има добри хора, които ще ти помогнат.
  • 2
   Ге
   Георги
   3 -1
   12:42, 9 фев 2020
   Да е жив и здрав адаша , но до като кажат нещата са стана ли.

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
  26 фев 2021
  Последни новини