Инспекторатът на ВСС не е установил нарушения на съдия Андон Миталов

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не е установил нарушения на съдия Андон Миталов при решението му да пусне обвиняемия за шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, съобщиха от институцията, цитирана от правния сайт LEX.bg.

Това стана само ден след като държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви, че Миталов и семейството му имат забрана да влизат в САЩ заради корупция. Досега Вашингтон не е показал данни, че съдията е корумпиран.

Днес по случая се задействаха Съдийската колегия на ВСС, която се събира извънредно, и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който изиска пълна информация за съдията. За данни и доказателства настояват и съдиите от спецсъда.

От ИВСС са извършили предварително проучване, след като бяха сезирани м.г. от предишния главен прокурор Сотир Цацаров, и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт.

"ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка", се казва в съобщението.

От него става ясно още, че няма други сигнали срещу Миталов, които да накърняват авторитета на съдебната власт.

Заради казуса с обявения за замесен в сериозна корупция съдия, Съдийската колегия на ВСС се събира на извънредно заседание.

Шефка на спецсъда Мариета Райкова също отрече срещу съдията да е имало сигнали за корупция. "Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички". От съда са изпратили и запитване до Специализираната прокуратура, за да разберат дали срещу Миталов има образувано досъдебно производство и представени ли са някакви доказателства от САЩ за корупция.

Председателят на ВКС Лозан Панов няма никаква информация за образувани проверки или разследване срещу Андон Миталов. Днес от съда съобщиха, че Панов е изпратил писма до ИВСС, до главния прокурор Иван Гешев и до председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров с молба да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Миталов и провеждано ли е разследване.

Според Панов най-важно в момента е дали по случая има наказателно производство и ако има данни, да бъде образувано. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини