Слабо познат вид облаци засне сателит над Австралия

На 29 януари инструмент на сателита Aqua на НАСА засне облачни форми, които приличат на спукани пушки в близост до западния бряг на Австралия, според Земната обсерватория на НАСА. Тези облаци, наричани актиноформни, е невъзможно да се видят от земята, защото те са големи, понякога се простират на 300 километра в диаметър.

Актиноформните облаци имат разклонения, наречени "актинии", които излизат от центъра във всички посоки, но облаците могат да придобият различни форми, с подобна на листа структура, според Земната обсерватория. Облаците понякога изглеждат плътни, а понякога са разпръснати по небето, както са на тази нова снимка.

Този вид облаци обикновено се образуват сравнително по-ниско в атмосферата, с височина около 2000 метра, в област, където обикновено преобладават стратокумулните облаци, тези свръхплътни и гъсти облаци. "Тази сцена е интересна, защото е малко на север от типичния за стратокумулните облаци регион на запад от Австралия", казва Майкъл Гарай, изследовател на облаците в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Актиноформните облаци са заснети за първи път през 1962 г. от телевизионния инфрачервен сателит V на НАСА , но не се знае много за това как се образуват. Учените виждат връзка между образуването на актиноформни облаци и използването на аерозоли. Но в този случай облаците над Австралия са толкова далеч от сушата, че е трудно да се посочат аерозолите като причина, отбелязва Гарай.

Тези облаци могат да се задържат до 72 часа и обикновено пускат малко дъждовни капки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини