Странен руски кораб следи шпионски сателит на САЩ

Странен руски кораб следи американски шпионски сателит, обяви американски военен командир пред списание "Тайм".

Руски сателити се движат в близост до американски шпионски сателит за милиарди долари на стотици километра над повърхността на Земята, което подчертава растящата заплаха за доминацията на САЩ в космическия шпионаж и води до отваряне на потенциално скъпа нова глава в дългогодишната надпревара с Москва.

Генерал Джон Реймънд, командир на новосъздадените Космически сили на САЩ, разкри, че руският космически кораб е започнал да маневрира към американския сателит малко след изстрелването в орбита през ноември 2019 г. Руският кораб е на около 160 километра от сателита.

"Ние гледаме на това поведение като на необичайно и обезпокоително. Има потенциал да създаде опасна ситуация в космоса", предупреди генералът. Реймънд подчерта, че правителството на САЩ е изразило притеснението си пред Москва чрез дипломатическите канали.

Така за първи път американските военни публично оповестяват за пряка заплаха за американски сателит.

От Пентагона, Белия дом и Конгреса коментират, че случаят доказва необходимостта от Космически сили, които бяха създадени от Доналд Тръмп през декември 2019 г. Това са първите нови военни сили от създаването на ВВС на САЩ през 1947 г.

Руското посолство не е отговорило на въпроси да коментара заплашителните маневри в космоса. Кремъл увери преди, че няма оръжия, а кораб, който участва в експеримент.

Американски военни анализатори забелязали нещо особено, след като Русия изстреляла кораба в орбита на 26 ноември. Руският сателит бил в орбита по-малко от две седмици, когато се разделил на две. Анализаторите смятат, че вторият по-малък сателит се е "родил" някак си от първия.

Маневрата е потвърдена по-късно на 6 декември, когато ТАСС цитира руското военно министерство, което обяви, че двата сателита са се разделили.

В съобщението се казва, че "целта на експеримента е да продължи работата по оценка на техническите условия на сателитите".

Но изглежда сателитите, Космос 2542 и Космос 2543, са изпълнявали и друга мисия. До средата на януари те са се доближили до американския сателит USA 245 (KH-11).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини