"Газпром" се готви да намали "ударно" цената на газа за България

Руският държавен газов гигант "Газпром" се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ за България.

Според информация на руското издание "Комерсант" вместо да бъде обвързана с петрола, цената на газа може да бъде индексирана по модела на западноевропеските хъбове.

По оценка на анализатори цената на руския газ за България може да падне с над 50%, до 140 долара за 1000 куб. метра.

При всички случаи "Газпром" ще трябва да преразгледа формулата на цените заради задължения към Европейската комисия в рамките на уреждането на антимонополното разследване, предприето от Брюксел. Освен това от есента България ще може да получава газ от Азербайджан, както и втечнен природен газ от световния пазар.

"Газпром експорт" може да промени формулата на цената в дългосрочния договор за доставка на газ с българската държавна газова компания "Булгаргаз", са посочили пред "Комерсант" източници, запознати с преговорите.

На 10 февруари "Булгаргаз" обяви, че се надява да приключи преговорите с "Газпром експорт" до края на февруари, което ще позволи значително намаляване на цената на газа за България.

Източници на "Комерсант", запознати със ситуацията, са потвърдили напредналия стадий на преговорите. Според някои от тях става дума за промяна на индексацията в договора от петрол към хъб.

При сегашните условия, когато цените на газовите хъбове в Европа паднаха до почти 100 долара за хиляда кубически метра газ, промяна в индексацията наистина ще доведе до по-ниски цени за България.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини