Консултант на СЗО: Коронавирусът COVID-19 може да зарази 2/3 от човечеството

Има риск коронавирусът COVID-19 да засегне две трети от населението на планетата, съобщи консултантът на Световната здравна организация Айра Лонджини в интервю за агенция Bloomberg. Лонждини оглавява Центъра за статистика и количествени изследвания на инфекциозните заболявания на университета във Флорида.

По думите на учения, който изследва пътищата на разпространение на коронавируса в Китай, броят на заразените може да достигне милиарди. Към момента по официални данни заболелите в света са около 60 000 души.

Според данните за 13 февруари, в провинция Хубей, където е епицентърът на инфекцията, за денонощие са починали 116 души. Регистрираните нови случаи са 4823, а общият брой на заразените е 51 986 души.

Общо в Китай загиналите от болестта през последното денонощие са 121, потвърдените нови случаи на болестта са 5090, а заразените с COVID-19 в континенталната част на страната от началото на епидемията досега са 63851. Починалите са 1360.

Дали епидемията от коронавируса ще достигне глобални мащаби ще зависи от ефективността на карантината, която в Китай обхваща многомилионни градове като Ухан, откъдето тръгна разпространението на COVID-19.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изрази задоволство от мерките, предприети от Пекин за овладяване на разпространението на болестта, които дават на света време да се подготви за борба с инфекцията.

Айра Лонджини от своя страна предупреждава, че карантината може само да забави разпространението на вируса, но не да го спре. "Изолирането на пациентите с потвърдена диагноза с коронавируса и поставянето под карантина на хората, с които те са били в контакт, няма да може да спре разпространението", подчерта експертът.

В оценките си Лонджини се опира на предположението, че всеки заболял обикновено предава коронавируса на двама-трима други хора. Много е трудно да се проследи разпространението, защото липсват експресни тестове, а и при някои носители на щама симптомите на коронавируса се проявяват в слабо, посочва ученият.

С Айра Лонджини са солидарни и други международни експерти в областта на вирусологията.

За това, че разпространението не може да бъде спряно и че COVID-19 може да зарази около две трети от световното население вече предупреди Гейбриъл Лоинг - професор по обществено здраве в университета в Хонконг, напомня Bloomberg.

Същевременно изследователят от Императорския колеж в Лондон Нийл Фъргюсън допуска, че реално в Китай може би се заразяват до 50 хиляди души на ден.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Co
    covid
    0 -1
    10:30, 14 фев 2020
    Заразените са стотици хиляди, починалите до сега са около 12 000.
Последни новини