Президентът подписа указа за премахването на частните лотарии

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за хазарта, с който се премахват частните лотарии, съобщиха за "Дневник" от "Дондуков" 2. Очаква се промените да бъдат обнародвани в Държавен вестник другата седмица.

Предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени бяха приети окончателно от парламента за 21 минути без нито едно изказване на 7 февруари.

Лицензите на частните хазартни оператори ще бъдат отнети след обнародване на закона в Държавен вестник. Преходен период няма да има, макар първоначалният проект да предвиждаше три месеца. Така държавата чрез "Българския спортен тотализатор" ще има монопол при организирането на лотарийни игри.

Големите печалби от частните лотарии, които според правилата на игрите се изплащат разсрочено на части, остават негарантирани, тъй като след отнемане на лицензите спечелилите на практика сами ще трябва да търсят неизплатените пари. В приетите текстове се посочва единствено, че след влизането в сила на закона неизплатените печалби се изплащат по правилата на съответната игра. Първоначално в проекта пишеше, че изплащането на печалбите трябва да се извърши до края на 2025 г., но според Валери Симеонов държавата не трябва да се меси в тези отношения.

От деня на влизането в сила на закона се преустановява продажбата на лотарийни билети на частните лотарии, а непродадените следва да бъдат унищожени до края на годината.

Законът за премахване на частните лотарии и превръщането на дейността в държавен монопол бе окончателно приет за 22 дни от внасянето му в Народното събрание. С него се отнемат лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България", в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков. Миналата седмица прокуратурата му повдигна задочно седем обвинения - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с 500 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.

В бъдеще спортният тотализатор ще може да продава билети в собствените си пунктове или да наема щандове в големи търговски обекти или по-малки будки и лавки, на които трябва да има табела "Лотария" и продавач с договор с тотализатора.

Досега "Националната лотария" бе партньор на свързана с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски верига "Лафка", където се продаваха билетите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини