5 °C

Нова дясна партия иска да разбие статуквото и да хвърли камък в блатото

Бившият заместник-председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски основава нова дясна политическа партия - ПП "Достойнството на един народ" (ДЕН). Другите участници в партията са Пеню Пенев, Виолета Донева, Ангел Диков, Филип Симеонов и Йордан Василев.

Основната идея на новата дясна партия е постигането на достоен живот на хората в България на основата на истинската демокрация, върховенство на закона, пълноценно спазване на човешките права и свободи, обясни Зеленогорски при представянето на учредителната декларация на партията на пресконференция.

Учредилното събрание на партията ще бъде в края на април или началото на май в София. Освен политическата партия, ще бъде създадено и гражданско сдружение, което ще носи същото наименование.

10 общини и почти всички областни центрове подкрепят инициативата на партията. "Ние ще изградим ясни мостове, които да разбият статуквото в парламента, да хвърлят голям камък в блатото", закани се Зеленогорски.

Ние сме готови да бъдем основна част от политическата алтернатива със силен десен акцент, подчерта бившият зам.-председател на ДБГ.

Той не знае докъде ще стигне ДЕН, но ще има окрупняване на дясната демократична общност. От партията могат да потърсят потенциална подкрепа от "Демократична България".

"Ние създаваме проекта, за да бъдем една спойка и да се опитаме да се справим с проблемите", категоричен беше Зеленогорски и обеща, че няма да допусне проектът да бъде повод за разцепление в дясно.

ПП "ДЕН" няма за цел да води бащина дружина, а цялата демократична общност да бъде заедно. Найден Зеленогорски се надява обществото да се събуди. "Когато тръгнеш да събаряш империя, всички трябва да бъдат под знамената и ще бъдат", гарантира той.

По думите му България днес е на дъното на всички класации за демографско, икономическо и социално развитие в Европа. Освен това сме първенци единствено в негативните статистики за корупция, нарушаване на основни човешки права и на свободата на словото, изтъкна Зеленогорски.

Той предупреди, че мечтаната българска демокрация е потъпкана и унизена в калта на политическото безвремие. Найден Зеленогорски се позова на социологическите проучвания, които показват, че 46% от избирателите твърдят, че състоятелите се през есента местни избори са нечестни, а други 24% от тях не могат да преценят.

За това хората в новата партия са ръководени от ценностите и принципите на демократичните общества: защита на човешките права, свобода на мисълта, съвестта и религията, свобода на изразяването, свобода на пазарна инициатива, народен суверенитет, политически плурализъм, върховенство на закона и разделение на властите.

ДЕН бил дългосрочен политически проект, който целял да приближи максимално бързо процесите до хората по взимане на решения и управление на общините и регионите.

Основните цели на ПП "ДЕН" са:

- Промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление;

- Осъществяване на финансова децентрализация;

- Смела регионална политика за бързо преодоляване на огромните различия в качеството на живот;

- Промени в Конституцията, гарантиращи върховенството на закона, премахване на политическата намеса в съдебната власт и премахване на партийните квоти във ВСС.

- Честни избори;

- Отстояване на евроатлантическия път на България;

- Примане на страната ни в Еврозоната при ясни стъпки, правила и срокове;

- Свободна и конкурентна пазарна икономика;

- Извършване на цялостна реформа в областта на държавното и допълнителното пенсионно осигуряване;

- Прекратяване на порочната бюджетна политика;

- Диверсификация на доставките и пазарни цени на вносните енергийни суровини;

- Стимули и мерки за развитие на капиталовия пазар и небанковия сектор;

- Ефективно работещи държавни финансово-надзорни институции;

- Равен достъп на всеки гражданин до образование, култура, наука и здравеопазване;

- Постигане на устойчиво икономическо, социално и екологично развитие;

- Подкрепа на елитния спорт;

- Пълноценно и устойчиво използване на европейското финансиране за стимулиране на българската икономика и селското стопанство;

- Насърчаване изграждането на гражданско общество, стимулиране и подкрепа на граждански инициативи, и засилване процеса на граждански контрол.

Припомняме, в началото на септември миналата година Зеленогорски и още трима членове на националното ръководство на ДБГ напуснаха партията.

Причината - подкрепата, която ДБГ даде за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Тогава четиримата, които напусната ДБГ, обявиха, че ще правят нов политически проект. Те подкрепиха кандидата на "Демократична България" за столичен кмет - арх. Борислав Игнатов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пак им се прииска да цепят Дясното пространство...... НЯМА как да стане...
  ТЕЗИ, ако се кандидатират за домоуправители--никой от тях няма и процент шанс....
  ХА ха ха ха хааа
 • 2
  Пе
  Пенка
  0 0
  22:41, 17 фев 2020
  К-урвата. Дето се ебе-ше на гергана. Отворила нов бардак и ся се ебе малко по -надолу. На другия паркинг.

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини