Откриха храм със саркофага на Ромул

Археолози официално представиха в петък своето удивително откритие - подземно светилище от 6-и век пр. Хр , което е възможният гроб на митичния основател на Древен Рим, Ромул, предава ДПА.

Светилището е посветено на него. Археолозите се натъкват на него при разкопки на Римския форум. Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 метра в кръгообразна структура, която се предполага, че е била олтар.

Откритието, направено преди два дни, днес бе представено на медиите. Скритата гробница в изгубения римски храм се преполга, че може да е "място за вечен покой на основателя на града Ромул“.

Според легендата Ромул основава Вечния град със своя близнак Рем на 21 април 753 година пр. Хр. Братята са родени от принцеса на име Рея Силвия, техен баща е римският бог на войната Марс. Ромул става единствен владетел на Рим, след като убива брат си. 

Ромул поставил основите на римската политика и законодателство, проправяйки пътя на Римската империя, която завладявала огромни части от Европа, Западна Азия и Северна Африка между 27 пр.н.е. и 476 г. 

Въвел законодателство, което спряло прелюбодеянията и убийствата. Като цар на Рим, Ромул бил не само главнокомандващ на армията, но имал и висша съдебна власт. Издадените от него присъди на много престъпления останали непроменени в продължение на повече от 600 години, без в Рим да има и един случай, в който някой да ги оспори.

Подземният храм, в който е намерена предполагаемата гробница на древния владетел, се намира под входното стълбище към Курия (Римския форум). Сградата, където римските сенатори някога се събирали, за да гласуват, стои до днес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини