С флашмоб ботевци заявиха своята позиция: „Не на тормоза и насилието!“

С флашмоб под формата на фланелка учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев“  - гр. Кърджали  заявиха  своята позиция: „Не на тормоза и насилието в училище!".

Всяка година последната сряда на месец февруари е посветенана борбата с тормоза в училище.  Инициативата е популярна и като „Ден на розовата фланелка“.Нейната история започва в Канада през 2007-а година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

Инициатори на организацията на Деня на розовата фланелкав Езикова гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали бяха учениците от Ученическия съвет. По време на голямото междучасие в двора на училището осмокласниците, облечени с розови дрехи, държейки розови балони, се подредиха във формата на огромна тениска в знак на неприемане на тормоза и подкрепа на жертвите на тормоз и насилие.

В беседи и разговори учители и ученици обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Във фоайето на гимназията учениците от Ученическия съвет изготвиха информационно табло по темата. На учители и ученици бяха раздаденирозови балони и информационни брошури против насилието.

Така ученици и учители от Езиковата гимназия се присъединиха към гласа на милионите други по света - за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви. 

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини