Кърджали поиска мониторинг на ГКПП "Маказа-Нимфея" и бързо монтиране на термокамери заради коронавируса в Гърция

Изображение 1 от 2

    Строг пропускателен режим на ГКПП "Маказа-Нимфея" и категоризирането му като веременен пункт за мониторинг с термокамери и медицински екипи. Това поиска от Националния кризисен щаб новоформираният областен кризисен щаб.Аргументът е,че само на 300 км. от Кърджали в Солун има случай на заразен от коронавирус. Областният кризисен щаб също така препоръча на общините да въведат ограничения за прояви на закрито. Това би помогнало и за преодоляване на новия бум на заразени от грип в общините Ардино и Крумовград.
     Областният кризисен щаб бе създаден днес , на заседание на Областния медицински съвет по инициатива на областния управител Никола Чанев.Той е и  председател на щаба.Заместник е зам.-областния управител Леман Али, а сектетар- директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.В него са включени още директорите на ЦСМП и РЗОК, МВР и ДАНС.
      Областният кризисен щаб оповести, че в случаи на съмнения на зараза, жителите на региона трябва да се обърнат първо към личните си лекари. Това трябва да стане по телефона. Когато бъде установена зараза,  пациентът се настанява в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.Тя единствено на територията на областта разполага както с инфекциозно ,така и със Спешно приемно отделение.Всички те са осигурени с медикаменти,лични предпазни средства и дезинфектантни.В инфекциозното отленение са заделени 18 легла. Това оповести директорът на здравното заведение проф.д-р Тодор Черкезов. Транспортирането до болницата от общините ще се извършва от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ. Те също са снабдени с необходимите лични предпазни средства.
     На този етап е предвидено личните лекари и екипите на ЦСМП да реагират на сигнали само на болни идващи от Китай и Италия. На сайта на РЗИ са качени всички необходими стъпки, които трябва да предприеме пациента, когато има съмнения за зараза. Набляга се и на превенцията ,като се препоръчва системна дезинфекция и лична хигиена. Болнични листове ще се издават единствено по преценка на личния лекар до второ нареждане, подчерта директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.
      Областният управител Никола Чанев, отбеляза, че трябва сериозна разяснителна работа, за да се избегне психоза и паника сред населението. Той посочи,че за сега жертва на вируса в чужбина са възрастни хора с хронични заболявания.
      Директори на здравни заведения изразиха безпокойство, че липсват при доставчиците лични предпазни средства и дезинфектанти. В болницата в Крумовград имат готовност да шият сами предпазни маски. Проблемът е много остър. Лични предпазни средства и дезинфектанти вече липсват и в аптеките, както Кърджали бг вести писа. Под заплаха е работата на ЦСМП.Запасите му от предпазни маски са за 20 дни. Една маска издържа 40 минути.Дежури се денонощно от 14 екипа в областта. Ако няма резерв ще се спъне работата на спешните медици.
    Д-р Виктор Кирчев подчерта, че РЗИ има известен резерв и ще подпомогне нуждаещите се. Указанията на Националния кризисен щаб обаче са шефовете на здравни заведения сами да прояват инициатива в търсенето на лични предпазни средства и дезинфектанти.
      Д-р Кирчев съобщи, че осемте деца и двете учителки ,завърнали се от Италия са добре, но са под карантина. Днес отново са минали лекарски преглед от джипитата.4 деца са в Център за настаняване от семеен тип в две стаи. Човек се грижи за тях и следи състоянието им. Храната им не се смесва с тази на другите деца в центъра. Проби от тях не са пращани в референтна лаборатория. Това ще стане само при наличието на симптоми за вирусна инфекция.
      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини