5 °C

Саудитска Арабия забрани чужди поклонници да влизат заради коронавируса, Япония затваря училищата

Поклонници мюсюлмани няма да могат да влизат в Саудитска Арабия, за да посетят свещените градове Мека и Медина, за неопределено време.

Става въпрос за поклонението умра - пътуването, което може да се прави по всяко време на годината. Все още не е известно дали ограничението ще продължи и по време на поклонението хадж, което всеки мюсюлманин трябва да осъществи през живота си и което тази година е между 28 юли и 2 август (ръководи се от ислямския календар).

И фактическата забрана чужди поклонници да извършват умра обаче ще засегне мнозина. Годишно това правят около 8 млн. души (една четвърт от тях - пакистанци), а саудитските власти се надяват в следващото десетилетие броят да се увеличи до 30 млн., за да насърчат туризма. Голяма част посещават Мека и Медина през свещения месец, известен на български с турското си име рамазан, който тази година започва през април.

При предишни епидемии - като например ебола през 2014 г. - са въвеждани ограничения за пътуване от някои държави или региони, но световната забрана е безпрецедентно решение и разделя учените, пише "Файненшъл таймс". Миналата година главният мюфтия на Саудитска Арабия нарече идеята за отмяна на хаджа заради свинския грип "абсолютно неоправдана". Според в. "Сауди газет" властите ще се събират периодично, за да решат дали да преразгледат мярката. Междувременно на гражданите се препоръчва да не пътуват до страните, където има заразени.

В самата Саудитска Арабия още няма потвърдени случаи на заболели. Има обаче в съседните Оман, Кувейт и Бахрейн, а в Иран - страната с най-много случаи в Близкия изток - регистрираните заразени са над 200 души, като първият е бил в свещения за шиитите град Ком. Уахабитското кралство сега взима мерки, за да не се превърне в "още един Иран", отбелязва BBC.

Япония затваря училищата

Японският премиер Шиндзо Абе междувременно поиска всички училища в страната да бъдат затворени още в понеделник заради коронавируса, след като случаите на заразени в страната надхвърлиха 200 души.

принудителна ваканция за учениците, която ще се слее с пролетната - обичайно започваща в средата на март и продължаваща до първите дни на април, пише "Джапан таймс".

"Направени бяха усилия да се предотврати разпространението на заразата сред децата във всеки регион, а тези една или две седмици ще са изключително критичен период," каза Абе пред министрите си.

По-рано почти всички училища в префектура Хокайдо затвориха едновременно в опит да се ограничи заразата след над 50 потвърдени случая, включително сред ученици.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини