22 °C

Имал ли е бащата на Борислава Йовчева 875 000 евро, и още лесни въпроси

Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да проверят за данъчни и финансови престъпления Борислава Йовчева и баща й Георги Йовчев. Този сигнал са изпратили до НАП в четвъртък (27 февруари) от гражданско сдружение БОЕЦ, което е и подателят на другите сигнали до българската и каталунската прокуратура и полиция във връзка с луксозния имот в Барселона, в който Йовчева и семейството й е живяло (няма официална информация докога).

От организацията твърдят, като се позовават на документи, че през 2015г. Йовчев е внесъл общо 875 000 евро в капитала на фирмата, която управляваше бутика за луксозни стоки на дъщеря му в Барселона.

Преди седмица испанският вестник "Периодико" съобщи, че местните власти разследват "международна схема за пране на пари" и проверяват хора, тяхната дейност, доходи и съдружници, за да установят дали съответстват на стандарта им на живот и декларираното официално и връзките им с българския премиер Бойко Борисов. В деня на публикацията магазинът затвори и помещението беше обявено под наем.

След статията БОЕЦ внесе сигнал и до българската прокуратура за проверка, но институцията предпочете да се самосезира по публикацията в "Периодико". Според юристи това ще позволи на разследващите да преценяват какво точно да проверяват, а с изискването на документи от испанските власти да разберат и с какво разполагат.

Премиерът и управляващите се опитват да избягват темата или я коментират с опорната защита "аз къща в Барселона нямам" (премиера), че това е "стара манджа, претоплена на испански котлон" (по образното сравнение на вицепремиера Томислав Дончев) и с твърдения, че атаката идва от Русия и от президента.

Конкретни и ясни отговори (включително дали Борисов познава Йовчева) засега липсват.

Нови лесни въпроси

Сигналът на "Боец" от 27 февруари е на базата на два документа за учредяването на фирмата Еma BGS LS . От сдружението твърдят, че те са от испанските регистри и разпространиха копие от страниците с конкретните данни.

Според тях вдигането на капитала на Ema Bgs SL. през 2015 г. е станало на два пъти. Първият път той е увеличен с 1 000 000 евро, а вторият - с още 750 000 евро. И двата пъти Георги Йовчев е внесъл половината от тези суми като физическо лице, а другата половина са от регистрираната в Кипър офшорна компания Palms Enterprises, чийто пълномощник е бизнесменът Йордан Христов.

Общо при двете операции Йовчев е внесъл общо 875 000 евро, или около 1 750 000 лева. От БОЕЦ твърдят, че според публични регистри той няма доходи, които да осигурят такива средства и затова настояват за проверка, включително дали върху тях са платени данъци. Йовчев е и управител на фирмата към 2015 г. Според публикация на "Капитал" от 2018 г. в България той е бил едноличен собственик на фирма за търговия на зеленчуци.

"В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин", пише в сигнала.

БОЕЦ припомнят, че Palms Enterprises (нейн пълномощник е Йордан Христов) е съсобственик с община Приморско в "Спортни имоти Приморско" АД, в чието управление между 2008 и 2011г. е бил Иван Саздов. Саздов е свързван с премиера Борисов от учредяването на ГЕРБ, а Йордан Христов е представян като близък до партията.

Така че НАП би следвало да провери и даде информация за доходите на семейство Йовчеви, произхода им и платените данъци.

И Румяна Ченалова се включи по темата

Има следи за изпиране на пари с участието на български бизнесмени, представляващи офшорни фирми, които са насочили парични потоци към едно и също лице - живеещата в Барселона българка Борислава Йовчева - до този извод е стигнала със собствено проучване и бившият съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова.

В две интервюта през последните дни и в информация в профила й във "Фейсбук" тя коментира темата.

Ченалова за първи път чула за къщата в Барселона от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева в разговорите "Янева гейт", разпространени в началото на 2015 г. Тогава за първи път всъщност всички чуха за случая.

Ченалова беше част от близкото обкръжение на Янева. Името й беше свързвано със спорни практики, особено по дела за несъстоятелност. Заради опита за превземане от чрез съдебни дела на дъщерното дружество на френския производител на алкохол "Белведере" тогавашният френски посланик Ксавие дьо Кабан я нарече "гнила ябълка". Срещу нея имаше няколко обвинения, но в съда влезе само едно - за делото на ОЕТ срещу НЕК, по което няколко съдебни състава се произнесоха, че не е извършено престъпление.

"Има безспорни факти да се предположи, че става дума за пране на пари. Това са, първо, превеждането на 2 млн. евро от кипърската офшорка Palms Enterprises LTD и след това апортирането на къщата в Барселона, собственост на Александър Чаушев, във фирмата на Борислава Йовчева. Става дума за съвсем съзнателно и целенасочено изпращане на поток от средства към едно и също лице", коментира Ченалова в предаването "Тук и сега" на Светла Петрова за сайта на "Сега". Тя казва, че се е запознала внимателно и със сигнала на БОЕЦ (бел.ред. - този до прокуратурата от 21 февруари).

Подредени, събитията изглеждат сякаш са подготвени предварително, коментира Ченалова. "Първо, след раждането на детето й (през 2012 г.) Борислава Йовчева регистрира в началото на 2013 г. фирмата Еma BGS SL с минимален капитал, в която по-късно се включва и баща й. Междувременно е регистрирана и друга фирма в Испания - Numin invest, учредителят е Георгиос Росет, за когото има данни, че е участвал в данъчни измами и е бил разследван за пране на пари. Той прехвърля дяловете си на Йовчева и тя става собственик и на тази фирма", казва Ченалова. Тя припомня още, че според известните факти след като Йовчева придобива и двете фирми, кипърската офшорка Palms Enterprices, представлявана от Йордан Христов, превежда близо 2 млн. евро на Numin invest. А българският бизнесмен Александър Чаушев, който току-що е купил къщата в Барселона, за която неотдавна обясни, че е покупката за инвестиция, я апортира във фирма Numin invest .

Затова Ченалова постави въпросите:

- Къщата е купена само няколко месеца преди да бъде апортирана, и въобще не е използвана като инвестиция. Защо Чаушев, вместо сам като физическо лице да предостави къщата на брокерска агенция или да регистрира собствена фирма, апортира толкова скъп имот на нова и непозната фирма ?

- Кое му е дало основание да се довери и да даде огромни права (за управлението на имота) на едно момиче на 23 години ? Самият Чаушев каза , че не познава Борислава Йовчева.

Ченалова коментира темата и в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком". Тя разказва за сделките на кипърската Palms Enterprises в България.

"През 2008 г. Palms Enterprises LTD и община Приморско са регистрирали "Спортни имоти Приморско"АД при участие 50/50. Общината е внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500лв. Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата: Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката", обяснява Ченалова.

Според нея след серия "правни каламбури" и привидно издържани юридически сделки накрая общината се озовава с 1 процент собственост в дружеството, а Йордан Христов и контролираните от него фирми, сред които "Перла турист" - с 99 процента.

Договорено разследване ?

"Убедена съм, че сега българската прокуратура се самосезира след консултация с Борисов. Каквото и да говорят и Гешев, и Борисов, те поддържат контакти. Според мен от това няма да произтече нищо," заяви бившата съдийка пред "Сега".

Според Ченалова досега е трябвало прокуратурата да образува или проверка, или наказателно производство. Наказателно отговорните лица са освен тези, които перат парите, и тези, които ги получават, също и онези, които не са изпълнили задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, те са изброени в закона. Включително и банката, през която са извършени преводите. Банката е задължена да идентифицира реалния собственик на офшорката. Ако не успее, е длъжна да информира финансовото разузнаване към ДАНС, заяви Ченалова.

Тя обяви, че ще сезира европейския прокурор Лаура Кьовеши и Европейската комисия, ако главният прокурор не се заеме сериозно с разследване на данните за пране на пари.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Mo
  money
  3 -3
  10:56, 28 фев 2020
  Банкянското добиче крало, крало, та се забравило.
 • 2
  Ра
  Рали
  3 -1
  13:15, 28 фев 2020
  Всеки,който краде,трябва да се бие през ръцете.Само че тези юнаци защо прескачат спонсора си Цветан Василев , за когото има всички доказателства и свидетели,че е крадец , а ни лашкат в посока, която ще се окаже парлама. Важното е да се насочи вниманието в друга посока, нали.И повечето бабички ще си говорят за любовницата на ББ , за къщата му , а че пенсиите им са мизерни заради кражбата на милиарди от Ц.Василев , няма дори и да го знаят.
  • Ге
   Гешов
   0 0
   15:24, 28 фев 2020
   Къщата в Барселона е само етап в разследването на испанските власти срещу БКП-мутрата Борисов за участието му в международна схема за пране на пари.

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини