10 °C

Имал ли е бащата на Борислава Йовчева 875 000 евро, и още лесни въпроси

Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да проверят за данъчни и финансови престъпления Борислава Йовчева и баща й Георги Йовчев. Този сигнал са изпратили до НАП в четвъртък (27 февруари) от гражданско сдружение БОЕЦ, което е и подателят на другите сигнали до българската и каталунската прокуратура и полиция във връзка с луксозния имот в Барселона, в който Йовчева и семейството й е живяло (няма официална информация докога).

От организацията твърдят, като се позовават на документи, че през 2015г. Йовчев е внесъл общо 875 000 евро в капитала на фирмата, която управляваше бутика за луксозни стоки на дъщеря му в Барселона.

Преди седмица испанският вестник "Периодико" съобщи, че местните власти разследват "международна схема за пране на пари" и проверяват хора, тяхната дейност, доходи и съдружници, за да установят дали съответстват на стандарта им на живот и декларираното официално и връзките им с българския премиер Бойко Борисов. В деня на публикацията магазинът затвори и помещението беше обявено под наем.

След статията БОЕЦ внесе сигнал и до българската прокуратура за проверка, но институцията предпочете да се самосезира по публикацията в "Периодико". Според юристи това ще позволи на разследващите да преценяват какво точно да проверяват, а с изискването на документи от испанските власти да разберат и с какво разполагат.

Премиерът и управляващите се опитват да избягват темата или я коментират с опорната защита "аз къща в Барселона нямам" (премиера), че това е "стара манджа, претоплена на испански котлон" (по образното сравнение на вицепремиера Томислав Дончев) и с твърдения, че атаката идва от Русия и от президента.

Конкретни и ясни отговори (включително дали Борисов познава Йовчева) засега липсват.

Нови лесни въпроси

Сигналът на "Боец" от 27 февруари е на базата на два документа за учредяването на фирмата Еma BGS LS . От сдружението твърдят, че те са от испанските регистри и разпространиха копие от страниците с конкретните данни.

Според тях вдигането на капитала на Ema Bgs SL. през 2015 г. е станало на два пъти. Първият път той е увеличен с 1 000 000 евро, а вторият - с още 750 000 евро. И двата пъти Георги Йовчев е внесъл половината от тези суми като физическо лице, а другата половина са от регистрираната в Кипър офшорна компания Palms Enterprises, чийто пълномощник е бизнесменът Йордан Христов.

Общо при двете операции Йовчев е внесъл общо 875 000 евро, или около 1 750 000 лева. От БОЕЦ твърдят, че според публични регистри той няма доходи, които да осигурят такива средства и затова настояват за проверка, включително дали върху тях са платени данъци. Йовчев е и управител на фирмата към 2015 г. Според публикация на "Капитал" от 2018 г. в България той е бил едноличен собственик на фирма за търговия на зеленчуци.

"В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин", пише в сигнала.

БОЕЦ припомнят, че Palms Enterprises (нейн пълномощник е Йордан Христов) е съсобственик с община Приморско в "Спортни имоти Приморско" АД, в чието управление между 2008 и 2011г. е бил Иван Саздов. Саздов е свързван с премиера Борисов от учредяването на ГЕРБ, а Йордан Христов е представян като близък до партията.

Така че НАП би следвало да провери и даде информация за доходите на семейство Йовчеви, произхода им и платените данъци.

И Румяна Ченалова се включи по темата

Има следи за изпиране на пари с участието на български бизнесмени, представляващи офшорни фирми, които са насочили парични потоци към едно и също лице - живеещата в Барселона българка Борислава Йовчева - до този извод е стигнала със собствено проучване и бившият съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова.

В две интервюта през последните дни и в информация в профила й във "Фейсбук" тя коментира темата.

Ченалова за първи път чула за къщата в Барселона от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева в разговорите "Янева гейт", разпространени в началото на 2015 г. Тогава за първи път всъщност всички чуха за случая.

Ченалова беше част от близкото обкръжение на Янева. Името й беше свързвано със спорни практики, особено по дела за несъстоятелност. Заради опита за превземане от чрез съдебни дела на дъщерното дружество на френския производител на алкохол "Белведере" тогавашният френски посланик Ксавие дьо Кабан я нарече "гнила ябълка". Срещу нея имаше няколко обвинения, но в съда влезе само едно - за делото на ОЕТ срещу НЕК, по което няколко съдебни състава се произнесоха, че не е извършено престъпление.

"Има безспорни факти да се предположи, че става дума за пране на пари. Това са, първо, превеждането на 2 млн. евро от кипърската офшорка Palms Enterprises LTD и след това апортирането на къщата в Барселона, собственост на Александър Чаушев, във фирмата на Борислава Йовчева. Става дума за съвсем съзнателно и целенасочено изпращане на поток от средства към едно и също лице", коментира Ченалова в предаването "Тук и сега" на Светла Петрова за сайта на "Сега". Тя казва, че се е запознала внимателно и със сигнала на БОЕЦ (бел.ред. - този до прокуратурата от 21 февруари).

Подредени, събитията изглеждат сякаш са подготвени предварително, коментира Ченалова. "Първо, след раждането на детето й (през 2012 г.) Борислава Йовчева регистрира в началото на 2013 г. фирмата Еma BGS SL с минимален капитал, в която по-късно се включва и баща й. Междувременно е регистрирана и друга фирма в Испания - Numin invest, учредителят е Георгиос Росет, за когото има данни, че е участвал в данъчни измами и е бил разследван за пране на пари. Той прехвърля дяловете си на Йовчева и тя става собственик и на тази фирма", казва Ченалова. Тя припомня още, че според известните факти след като Йовчева придобива и двете фирми, кипърската офшорка Palms Enterprices, представлявана от Йордан Христов, превежда близо 2 млн. евро на Numin invest. А българският бизнесмен Александър Чаушев, който току-що е купил къщата в Барселона, за която неотдавна обясни, че е покупката за инвестиция, я апортира във фирма Numin invest .

Затова Ченалова постави въпросите:

- Къщата е купена само няколко месеца преди да бъде апортирана, и въобще не е използвана като инвестиция. Защо Чаушев, вместо сам като физическо лице да предостави къщата на брокерска агенция или да регистрира собствена фирма, апортира толкова скъп имот на нова и непозната фирма ?

- Кое му е дало основание да се довери и да даде огромни права (за управлението на имота) на едно момиче на 23 години ? Самият Чаушев каза , че не познава Борислава Йовчева.

Ченалова коментира темата и в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком". Тя разказва за сделките на кипърската Palms Enterprises в България.

"През 2008 г. Palms Enterprises LTD и община Приморско са регистрирали "Спортни имоти Приморско"АД при участие 50/50. Общината е внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500лв. Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата: Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката", обяснява Ченалова.

Според нея след серия "правни каламбури" и привидно издържани юридически сделки накрая общината се озовава с 1 процент собственост в дружеството, а Йордан Христов и контролираните от него фирми, сред които "Перла турист" - с 99 процента.

Договорено разследване ?

"Убедена съм, че сега българската прокуратура се самосезира след консултация с Борисов. Каквото и да говорят и Гешев, и Борисов, те поддържат контакти. Според мен от това няма да произтече нищо," заяви бившата съдийка пред "Сега".

Според Ченалова досега е трябвало прокуратурата да образува или проверка, или наказателно производство. Наказателно отговорните лица са освен тези, които перат парите, и тези, които ги получават, също и онези, които не са изпълнили задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, те са изброени в закона. Включително и банката, през която са извършени преводите. Банката е задължена да идентифицира реалния собственик на офшорката. Ако не успее, е длъжна да информира финансовото разузнаване към ДАНС, заяви Ченалова.

Тя обяви, че ще сезира европейския прокурор Лаура Кьовеши и Европейската комисия, ако главният прокурор не се заеме сериозно с разследване на данните за пране на пари.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Mo
  money
  4 -3
  10:56, 28 фев 2020
  Банкянското добиче крало, крало, та се забравило.
 • 2
  Ра
  Рали
  4 -1
  13:15, 28 фев 2020
  Всеки,който краде,трябва да се бие през ръцете.Само че тези юнаци защо прескачат спонсора си Цветан Василев , за когото има всички доказателства и свидетели,че е крадец , а ни лашкат в посока, която ще се окаже парлама. Важното е да се насочи вниманието в друга посока, нали.И повечето бабички ще си говорят за любовницата на ББ , за къщата му , а че пенсиите им са мизерни заради кражбата на милиарди от Ц.Василев , няма дори и да го знаят.
  • Ге
   Гешов
   0 0
   15:24, 28 фев 2020
   Къщата в Барселона е само етап в разследването на испанските власти срещу БКП-мутрата Борисов за участието му в международна схема за пране на пари.

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
21 окт 2020
Последни новини