Европейците продължават да купуват предимно SUV модели

Европейският пазар на автомобили бележи ръст от 1.4% за 2019 г., като SUV моделите са големият победител. Те бележат цели 13% ръст на доставките си и постепенно се превръщат в най-предпочитания клас от европейските потребители, показват данните на анализаторите от JATO Dynamics.

Общо през 2019 г. в Европа са продадени 5.7 млн. SUV модела от всички категории. Най-популярни са компактните SUV и кросоувъри с малко над 2 млн. продажби. На второ място са малките SUV, следвани от компактните премиум модели.

И макар SUV моделите да се свързват предимно с по-големите по размер коли, европейците по традиция предпочитат предимно по-малките купета. Именно затова малките SUV-ове се радват на толкова голяма популярност. Освен това и цената им е по-ниска. Големите SUV-ове имат под 300 000 продадени броя, като в това число влизат както премиум моделите, така и по-обикновените.

Лидер на европейския пазар остават малките автомобили с 2.6 млн. продажби, следвани от компактните с 2.1 млн. продажби, те бележат и най-голям спад. Голямото разнообразие на SUV модели ги изпреварва с общия си брой.

Най-продаваният компактен SUV в Европа е Volkswagen Tiguan, следван от Nissan Qashqai. Най-продаваният SUV изобщо в Европа е Renault Captur.

Голям ръст има и при електрическите коли - 82%. Техният общ брой обаче е много малък - малко над 356 000 броя общо за Европа. Най-продаваният електрически автомобил в района е Tesla Model 3.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини